Kronijk.
Antwerpen. - De verdienstelijke jonge bouwmeester, de heer L. Baeckelmans is gelast het plan te vervaardigen van eene nieuwe kerk, welke in de plaats zou komen van de Sint-Antoniuskerk, Paardenmarkt. De nieuwe kerk zal drie in- en uitgangen hebben en gezet worden tegenover de nieuwe lei. De hoofdingang komt langs de Paardenmarkt, de zijdeuren tegenover de Roodestraat en de walstraat. De kerk zal omgeven zijn van een uitgestrekt plein, welk gedeeltelijk zal aangelegd worden op den grond waar nu de Sint-Antoniuskerk staat.
- De stad Antwerpen heeft, ten behoeve van de trekkingen harer leening van 22 millioen, eene ijzeren trommel doen vervaardigen bij de uitstekende kunstsmeden, de heeren gebroeders Stordiau, Kammenstraat 72. De trommel heeft de gedaante van eenen wereldbol en ofschoon zij zeer zwaar is en 4 hectoliters vochts kan bevatten is zij inwendig van geene as voorzien. De holte van den bol is geheel vrij. De bolvormige gedaante der trommel, zal voor gevolg hebben, dat de nummers beter zullen geschud worden dan dit kan geschieden in de wielvormige trommels, zooals de stad Antwerpen tot hiertoe voor de trekkingen harer leeningen heeft gebruikt. De trommel werd vervaardigd volgens de teekening van den heer Juliaan Stordiau. Zij is in haar vak een wezenlijk kunstwerk en strekt de vinding en den arbeid der heeren gebroeders Stordiau grootelijks tot eer.
- De heer F. de Braekeleer heeft voor de driejarige tentoonstelling een schilderijtje voltooid, getiteld: de Doop.
- In de Bibliotheek van oorspronkelijke tooneelstukken is verschenen: Tusschen twee vuren, tooneelspel in een bedrijf door F.-J. van den Branden.
- De zeer Eerw. pater Paulinus van het klooster der Minderbroeders recollecten heeft in de drukkerij van J.-B. van Aarsen een boekdeeltje laten verschijnen over het leven en geschiedenis der XIX HH. martelaars van Gorcum die voor het geloof gedood zijn in het jaar 1572. De schrijver schijnt zich te vergissen door de martelaren van Gorcum te rangschikken bij de Minderbroeders recollecten, daar zij integendeel tot de Minderbroeders observantijnen zouden behooren (regularis observantiae). (Zie: Précis Historiques, door P. Terwecoren.)
- De borduurder R. Orban heeft, op het Vleminckxveld 54, het verhemelte eener prachtkoets tentoongesteld. Er wordt van dit stuk veel goeds gezegd.
- De heer J.-J. van den Nest hield, op 5 Mei, in den dierentuin, eene voordracht over het algemeen karakter der vogelen.
- Den 12n Mei waren in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen drie schilderijen tentoongesteld: 1o van den heer K. Raffel, Fraunstein (Opper-Oostenrijk); 2o van den heer L. Derickx, de Touter; 3o van den heer Verhoeven-Ball, het Verschil op de markt.
- Berichten, ons uit Rome toegekomen, melden onder andere dat de heer P. van der Ouderaa de laatste hand legt aan een groot tafereel, bestemd voor zijn eerste stuk als primus van schilderkunde van 1865. Het stelt voor: Lazarus en de rijke vrek en zal waarschijnlijk voor de aanstaande driejarige tentoonstelling te Antwerpen aankomen.
- De Burgersbond, eene sedert eenigen tijd gestichte maatschappij, welke haar lokaal heeft in de Wetstraat, vijfde wijk, heeft een 40-tal godsdienstige kunstwerken tentoongesteld, waaronder vele zeer verdienstelijk mochten genoemd worden. De heeren Ed. Dujardin, A. De Keyser, L. Hendrickx en G. van Gencke hadden schilderijen tentoongesteld; de heeren de Vriendt, Jacobs, Goemans, Mortelmans en van Ocket, beeldwerken; de heer L. van Ryswyck, drijfwerk; de heer L. van Moock goudborduursels; de heer F. Bulckens teekeningen en de heer Van Roy decoratieschildering.
Herenthals. - Den liefhebbers van gemoedelijke muziek wordt hiermede aanbevolen het lied het Kempenland, van den heer V.J. du Moulin. De muziek is van den kundigen heer Müller, van Geel, die den Vlaamschen zang reeds zoo menige schoone bijdrage leverde.
Kortrijk. - Eerstdaags zal verschijnen: de Jonge kunstenaar, tafereelen uit onzen tijd, door A.C. van der Cruyssen, een boekdeel van 200 blz. druks. Prijs: 2 fr.
Bergen. - Men verzekert dat eene hier geborene dichteres, die schrijft onder den naam F. Coppée, den prijs behaald heeft in den wedstrijd voor eenen vredezang, uitgeschreven door het Fransche Staatsbestuur, ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling. Aan den prijskamp hadden 630 Fransche dichters deel genomen.
Bastonje. - Het Luxemburgsche oudheidkundig museum doet nabij deze stad opdelvingen doen, ter plaatse waar eene Romeinsche grafstede ontdekt is. Reeds heeft men een aantal aarden en glazen kruiken met lijkassche gevonden.