toe, zijne leerlingen te... doen spreken. De voormelde zitting was belegd met het doel van de vorderingen der leerlingen te doen blijken. Het publiek welk de zitting bijwoonde, is opgetogen geweest over de verkregene uitkomsten en geen wonder: oog- en oorgetuigen verzekeren dat de stomdooven spreken, in den vollen zin des woords.
- Den 28n Maart hield de heer J. Agie, in de Wetenschappelijke Vereeniging, eene voordracht over den onderzeeschen telegraafkabel.
- Den 31n Maart hield de heer de Beucker, in het Kruidkundig Genootschap, eene voordracht over de vruchtboomen.
- In de Bibliotheek van oorspronkelijke tooneelstukken is verschenen: Isa, drama in drie bedrijven, door E. Hiel, muziek van P. Benoit.
- In het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen waren in Maart de volgende schilderijen tentoongesteld: de Binnenplaats, door F. Lautenberger; de Berisping, door C. Cap; portret van A.L., door F. Soder.
- De beroemde Nederlandsche schrijver Multatuli (de heer Douwes Dekker) heeft te Antwerpen drie voordrachten gehouden, twee in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen, eene in het lokaal de Wolzaal. Hij had tot onderwerp gekozen, te weten: voor de eerste voordracht, Waarheid en leugen; voor de tweede, het Huwelijk; voor de derde, de Vrijheid der gedachte. De vorm van alle drie deze voordrachten was bewonderenswaardig schoon; de heer Douwes Dekker is een van de welsprekendste en meest letterkundige redenaars welke ooit te Antwerpen zijn opgetreden. Wij herinneren dat eenige bijzonderheden uit het leven van dezen schrijver, alsmede een uittreksel uit een zijner werken, voorkomen in de Vlaamsche School, jaarg. 1866, blz. 23-24.
- Wij lezen met genoegen in de Nederlandsche bladen dat de Vlaamsche avonden, door de heeren Julius Vuylsteke, Nap. Destanberg, Karel Versnaeyen en Em. Hiel te Rotterdam, te Schiedam en te Dordrecht, dezer dagen gegeven, in deze drie steden de geestdrift van het publiek hebben gaande gemaakt. Overal waren de zalen als opgepropt. De heer Vuylsteke droeg voor eene keurige reeks onuitgegevene studentenliederen; de heer Destanberg las de voornaamste brokken uit zijne vertaling van Tartuffe; de heer Versnaeyen las eene lieve novelle: de Viooltjes en een krachtig lied: de groote Maaiers; de heer Hiel trad op met eene slach van trilogie: Aan de Vlaamsche mannen, Aan de Vlaamsche vrouwen, Aan de Vlaamsche jonkheid. Naar men meldt, was het onthaal aan onze landgenooten gedaan, overal voortreffelijk en werd hun ten slotte nergens vaarwel, maar overal gulhartig tot wederziens! toegeroepen.
Brussel. - Er is een prijskamp uitgeschreven, voor de samenstelling en uitvoering van een kunststuk, bestemd om bewaard te worden als een blijvend aandenken van de diensten, door den heer J. Anspach, Burgemeester dezer stad bewezen, tijdens de cholera in de hoofdstad heerschte. De keus van het kunststuk is vrij. De prijs voor het beste ontwerp is 2,000 fr.; voor het nabeste, wordt eene schadeloosstelling van 500 fr. toegestaan. Models, welke in brons kunnen gegoten worden, zullen alleen aan den prijskamp kunnen deel nemen. Hunne hoogte mag niet meer zijn dan 1 meter en niet minder dan 80 centimeters, de voetstukken er niet bijbegrepen, dan voor zooveel zij van het stuk onafscheidelijk zijn. Uiterlijk op 15 Mei aanstaande, moeten de ontwerpen ingezonden worden aan het adres F. Veldekens, Oude-Kleerkoopersstraat, nr 30, te Brussel.
- Bij ministerieel besluit van 10 Februari zijn benoemd tot leden van het Vlaamsch leescomiteit: de heeren E. Stroobant, Walter, Dautzenberg, Dodd, S. Willems, J. Mulders, P. v.d. Sande, P. Benoit, E. v.d. Straaten. Secretaris: de heer F. de Cort.
- Een koninklijk besluit heeft vastgesteld dat Belgische gouden munt zal geslagen worden. 's Konings afbeeldsel zal naar den rechterkant zien. De stukken zullen aan den kant van het afbeeldsel de woorden: Leopold II, Roi des Belges, en onder den hals het jaartal dragen; aan de keerzijde, een rond schild, van het rijkswapen omringd, met het halssnoer van de Leopolds-orde, onder een paviljoen of hermelijnen mantel doorzaaid met leeuwkens en gedekt met de koninklijke kroon; van boven de woorden l'union fait la force en van onder de aanduiding der waarde. Het 20-frankstuk zal, op den kant, in uitgewerkte letters de woorden dragen: Dieu protége la Belgique, en het 10-frankstuk zal met gegroefden ring geslagen worden. Het maken der vormen is den heer L. Wiener opgedragen.
Wij kunnen hier slechts herhalen wat wij schreven, naar aanleiding van het slaan der nieuwe zilveren munt: ‘Waarom de Staatsregeering zich weigerachtig toont, ten minste zooveel munt met Vlaamsche als met Fransche opschriften in omloop te brengen, is ons onverklaarbaar.’ (Vlaamsche School, jaarg. 1866, blz. 140.)
- Voor den letterkundigen prijskamp van dramas in een of twee bedrijven, door de koninklijke maatschappij de Wijngaard, op nieuw uitgeschreven, zijn de volgende stukken ingezonden: De arme dokter, in 2 bedrijven en 3 tafereelen; Het punt van eer, in 1 bedrijf; De gouvernante, in 2 bedrijven; De werklieden, in 1 bedrijf.
Brugge. - Warm bevelen wij onze lezers aan den hier verschenen volksalmanak Schild en Vriend. Hij bevat onder andere de volgende gedichten: Schild en Vriend! door Frans van den Berghe; Vlaming en Gezonkene starren door E. Hiel; Mode-Poëzij, door vrouwe Courtmans; Wie en de Goddelooze, door Eliza Mather; en Aan het volk, door Karel Versnaeyen. Aan proza behelst het boekje: eene geschiedkundige bijdrage Pauvre Jaques door Frans de Potter en een puik romantisch verhaal, van omtrent 100 bl., getiteld Pier de zuiper, door Karel Versnaeyen.
- Volgens wordt gemeld, is bij eenige herstellingswerken aan het hoogzaal der kerk van Caelevoet, eene Ste-Cecilia van A. van Dyck ontdekt. Wij zien met belangstelling nadere berichten omtrent dezen vond te gemoet.
Rousselare. - Door den Gemeenteraad is beslist, een standbeeld opterichten aan den vermaarden muzikant Adriaan Willaert. In het Belgisch volksmuseum staat Willaert opgegeven als rond 1493 te Brugge geboren zijnde. De Audenaardsche