van declamatie bij het conservatorium. Deze benoeming zal door al de Vlamingen met genoegen vernomen worden.
- De vrouwen-koorzangvereeniging, onder wier hooggeroemde medewerking het oratorio Lucifer, van Benoit, werd voorgedragen, heeft zich heringericht onder het bestuur van den heer Kufferath, die er eene koorzang-afdeeling voor mannen heeft bijgevoegd, samengesteld uit beste liefhebbers der hoofstad.
- De commissie van bouwkundigen, wien opgedragen was naar den toestand der kerk van Laeken onderzoek te doen, heeft in een verslag, onderteekend door de heeren H. de Brouckere, voorzitter, Besme, Bruyenne, Buyck, Jaminé, Pauly, Trappeniers en Vincent, de meening betuigd ‘dat de nieuwe kerk mag voltrokken worden’ en den wensch geuit ‘dat die voltrekking spoedig zou geschieden.’
- Het Staatsblad geeft de volgende benoemingen in de Belgische commissie, voor de tentoonstelling van Parijs, onder het eerevoorzitterschap van den Graaf van Vlaanderen: heeren Fortamps, volksvertegenwoordiger; Cannart d'Hamale, idem; Laoureux, idem; Jacquemyns, idem; Jamar, idem; Jonet, idem; Andries, leeraar te Gent; Chandelon, leeraar te Luik; de Brabandere, fabrikant; de Boe, te Antwerpen; de Lavelye, leeraar te Luik; Duhayon, fabrikant; du Pré, opziener; Fetis, bestuurder van het conservatorium; Gernaert, opzichter der mijnen; Kindt, opzichter der nijverheid; Leclerc, opzichter van landbouw; Loos, oudvoorzitter van het cogres te Antwerpen; Neuens, bestuurder der koninklijke gieterij te Luik; Ed. Romberg; Scribe, lid der koophandelskamer te Gent; Spitaels, oud-senator; Stas; Trasenter, leeraar te Brussel. Als bijgevoegde leden zijn aangewezen: de heeren Labbeville, volksvertegenwoordiger; Hymans, idem; Cumont, te Aelst; Dautrene, te Bergen; de Grelle; Delloy, te Hoei; de Mathelin, de Rongé, te Brussel; Divelshauwers, te Luik; Germain, leeraar te Brugge; Gevaert, te Gent; Gillon, te Luik; Kekulé, te Gent; Lambert, opziener, Lemaire Dupret, te Doornik; Morren, te Luik; Offerman, te Verviers; Pironvander Ton, te Brussel, opziener; van Leemput de Nieuwmunster; van Scherpenzeel-Thym, opziener; Vautier, kapitein der artillerie; Wittoekx, fabrikant te Geeraerdsbergen.
- De volgende personen zijn gekozen, om uitspraak te doen over de aanvaarding der kunstwerken, bestemd voor de algemeene tentoonstelling van Parijs. De commissie bestaat uit: de heeren Verlat, Portaels, Thomas, Robert, Quinart, Alfred Stevens, Clays en Slingeneyer. Voor de beeldhouwkunde zijn gekozen: de heeren Simonis en Melot. Voor de graveerkunde, de heer Franck, en voor de bouwkunde, de heer L. Suys.
Gent. - Onder de merkwaardigste, in den laatsten tijd gegevene muziekfeesten, mag gerekend worden het dezer dagen in Spiegelhove, door de heeren studenten ingericht concert. Bij ontstentenis van de Parijsche zangeres Mej. Marimon, droeg Mej. Lagije, op de schitterendste wijze, twee groote arias voor. De Nacht, van den heer Karel Versnaeyen (muziek van F. van Duyse), werd uitmuntend voorgedragen door de heeren Warnots en Antheunis en mej. A.v.D. Eene, door den heer Lingelée geschrevene fantazij op de Africaine, vond eenen verdienden bijval en de heer K. de Beriot werd om zijn uitmuntend pianospel luidruchtig toegejuicht. Somma sommarum: de heeren studenten hebben met hun feest, dat ten behoeve van den arme werd gegeven, wezenlijk eer ingelegd.
- De heer F. Gevaert, onze begaafde toonzetter, is tot muziekbestuurder van het groot opera te Parijs benoemd, met een traktement van 12,000 fr.
- Naar aanleiding van de viering, welke in 1867 zal plaats hebben, van het 100-jarig jubelfeest van Sint-Macharius, zal de merkwaardige, aan dien heilige gewijde kapel, in de St.-Baafskerk, hersteld worden, volgens den oorspronkelijken bouwtrant der kerk. De kapel zal tevens voorzien worden van een geschilderd venster en muurschilderingen.
St.-Nicolaas. - Ten behoeve van de muurschilderingen in de O.-L.-V.-kerk is van rijkswege 4000 fr. verleend.
- Op 3 Februarij werd door den heer volksvertegenwoordiger Coomans, in den Katholieken kring, eene voordracht gehouden over de legende van Fortunatus.
Leuven. - Het Jaarboekje voor 1867 (7e jaargang), uitgegeven door de Rederijkkamer het Kersouwken, is verschenen en behelst o.a.: de Zoetelaarster, door J. Staes; het Huismoederken en Onzalig lot, door mev. van Ackere, bijdragen van de heeren E. Marcellien, Q. Herremans, L.J. van der Molen, enz., enz. Prijs: 50 cent.