Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Antwerpen.
Op 29 April en volgende dagen had de tentoonstelling plaats der werken uitgevoerd in de afgezonderde werkplaatsen, alsook die der prijskampen der leerlingen der koninklijke Academie.
Van M.E.J. Boks, hebben wij een tafereel en eene teekening, Paolo en Francisco, en In vredestijd, (carton). Het tafereel is vroeger nog tentoongesteld geweest; wij hebben het toenmaals aangeteekend bl. 171, 1865. De teekening is wat theatraal. Van M.F. de Wilde Moederliefde. Eene moeder, op eenen prachtigen stoel gezeten met haar kindje op den schoot, het speeldingen van het kind licht ten gronde; wij hopen dat M. de Wilde voor dit tafereel een liefhebber vinde; van M.C. Ooms, Opvoeding der Gracchen, is eene eenvoudige maar zeer wijze samenstelling, de kleur verraadt de leiding zijns meesters; van M.E. Rumfels, De zwakken beschermd tegen de machtigen door het christendom, is eigenaardig als samenstelling, doch als kleur wat te veel gekletter, geene harmonie genoeg; De verloren zoon is minder goed dan het eerste; van M.F. van Beers, Agar en Ismaël, verraadt als kleur den meester onder wiens leiding hij werkt, doch bewijst veel aanleg om een goed schilder te worden; M.G. van Genk, Christus in den hof van Oliveten, is veel te veel conventionneel, dat is geene kunst meer en doet ons te veel denken aan dergelijke onderwerpen in kleur gedrukt; het Portret van Mr. G.V.G. kan goed gelijken, maar bevalt ons weinig als behandeling.
M.A. de Biseau, Gezicht uit Ardennen, dat nog al waar is, en aanleg verraadt; M.G. de Lathouwer, Gezicht van het kasteel van Mr. G.M.V.P., is wat veel realism; Het pachthof, zeer waar als landschap en bevat zeer goede hoedanigheden, doch de figuren laten veel te wenschen, het jonge meisje vooral; het ware veel beter geene figuren te willen schilderen dan dergelijke. Er is nog een Gezicht uit den omtrek van Antwerpen en twee schetsen, Morgenschemering en Avondschemering. Het ware, onzes dunkens, veel beter geweest die schetsen maar in het werkhuis te laten en één goed tafereel te zien te geven; één goed stuk is veel beter dan een groot getal die te wenschen laten. M.A. de Pret, Na het eten: eene kat, die waarschijnlijk een carnarievogel opgepeuzeld heeft, er liggen nog eenige pluimpjes van; Het hoenderhof, is wat hard van kleur; M.L. Netesonne, Gezicht der Schelde, Omtrek van Bath, heeft wel aanleg om een goed marineschilder te worden. Voor de beeldhouwkunde hebben wij een alderliefst beeldje aangetroffen van M.C. Palinck, Corinne, priesteres der zanggodinnen. In het vak van kunstnijverheid hebben wij aangetroffen, van M.J. Beekman, Versiering eener zaal, als ook stukken van de heeren E. Bulckens en A. Dierckx; van P. Diercxsens, de Versiering eener eetzaal, Plafond en muren. Hierin zijn goede gedachten, doch wij zien er te veel de hand van den meester in; hier en daar zijn gedeelten die de talentvolle hand van den leeraar M.F. Durlet verraden. Dus: gedeeltelijk oogenverblinding voor het publiek.
Op 6 Mei had de prijsuitdeeling plaats, in tegenwoordigheid der provinciale en gemeenteoverheden, en een talrijk publiek.
Het muziekcorps van het 6e linieregiment speelde bij het openen en het sluiten; M.G. Kempeneêrs gaf lezing van het verslag van het afgeloopene jaar.
M.P. Rombouts, griffier, deed de namen der leerlingen kennen, die zegevierend uit de prijskampen waren gekomen; de primussen werden onder muziek en toejuichingen gekroond.
In de schilder- en teekenkunst, hooger orderwijs, werd de prijs van uitmuntendheid behaald door E. Carpentier, geboren te Cuerne. Middelbaar onderwijs, prijs van uitmuntendheid; E. Siberdt, van Antwerpen. - Overgangs-afdeeling: L. Anthonissen, van Santvliet. - Lager onderwijs, eerste afdeeling: E. Joors, van Borgerhout; tweede afdeeling: A. Rodyck, van Antwerpen.
Landschap- en dierenschildering, middelbaar onderwijs, prijs van uitmuntendheid: L. Pulinckx, van Antwerpen. - Lager onderwijs: C. Bosmans, van Aerschot.
Beeldhouwkunde en boetsering, hooger onderwijs, prijs van uitmuntendheid: L. Dupuis, van Lixhe. - Middelbaar onderwijs, eerste afdeeling, prijs van uitmuntendheid: J. van Genk, van Bergen-op-Zoom. - Tweede afdeeling, prijs van uitmuntendheid: P. Schyltjens, van Beersse. - Lager onderwijs, eerste afdeeling: H. Vandergeld, van Elshout. - Tweede afdeeling: F. Joris, van Deurne. - Sieraden, middelbaar onderwijs: F. Joostens, van Antwerpen. - Lager onderwijs, eerste afdeeling: A. de Ridder, van Contich. - Tweede afdeeling: I. Goris, van Herenthals.
Bouwkunde, hooger onderwijs, prijs van uitmuntendheid: L. Bonnet, van Taintegnies. - Middelbaar onderwijs, eerste afdeeling, eerste sectie, prijs van uitmuntendheid, H. Blomme, van Antwerpen; tweede sectie, prijs van uitmuntendheid, E. Wauters, van Antwerpen. - Tweede afdeeling, eerste sectie, prijs van uitmuntendheid: L. Wagemans, van Mortsel; Tweede sectie, prijs van uitmuntendheid: A.P. Struyven, van Mechelen. De jury heeft eene loffelijke melding verleend aan M. Jaak Winders, tweeden in uitmuntendheid. - Lager onderwijs, eerste afdeeling: J. de Bruyn, van Antwerpen; Tweede afdeeling: H. van den Berghe, van Antwerpen.
Scheepsbouwkunde. - De leerlingen dezer klas hebben wezenlijk vooruitgang gemaakt, iets wat zeer veel eer doet aan den leeraar Mr. H. Hertoghe. Hooger onderwijs, onderwerp: Plan van een schip van 900 ton (samenstelling.) Aanmoedigingsprijs: M.F. Bochem, van Antwerpen. - Middelbaar onderwijs, onderwerp: Plan eener brik en uitvoering (in 't klein) van het achterdeel dezer: M.F. Vinoelst, van Antwerpen. - Lager onderwijs, onderwerp: Plan van eenen kotter, copij: P. Forceville, van Antwerpen.
In eene handelsstad als Antwerpen verdient zulk onderwijs alle mogelijke aanmoedigingen.