Kronijk.
Antwerpen. - Door koninklijk besluit van 31 Julij zijn de heeren Verhoeven-Ball, E. Van Reuth, H. Dauriac, E.J. Boks en D. Col, leden van de vereeniging der antwerpsche kunstenaren, vormende de afdeeling van beeldende kunsten van het Verbond voor kunst-, letter-, en wetenschappen van Antwerpen, gemachtigd in die stad, onder toezicht van het gemeentebestuur, eene loterij van kunstvoorwerpen te openen.
Plaatsgebrek belet ons voor het oogenblik een volledig verslag medetedeelen van de tentoonstelling ingericht door de afdeeling van beeldende kunsten in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen.
Wij bepalen ons dus voor het oogenblik er eenige aanteteekenen, hopende dat de heeren kunstbeoefenaren ons hunne medewerking zullen verleenen, door het teekenen van een hunner kunstwerken die wij ook met veel genoegen zullen doen snijden, en onzen lezeren mededeelen. De volgende zijn in den laatsten tijd ingekomen:
Maneschijn, door M. Koekoek; Vruchten, door A. Bloemers; Het toilet, door M. Fisette; Naberouw, door E. Noterman; Zicht Het meer van Come, door F. Untenberger; Zicht van de boorden der Schelde, door M. Fuchs; Een monnik in overweging, door L. Somers; De leermeester, door denzelfde; de in zilver gedrevene vaas, door den koophandel van Antwerpen aan den majoor Demarteau geschonken en uitgevoerd in de werkhuizen van M. Dufour te Brussel naar de teekening van F. Durlet; Zicht van den polder van Borgerweerdt, Zwijndrecht, nabij Antwerpen, door H. De Cock; Rustend trekpaard, door Moerenhout; De jonge Van Dyck, door Marchouw; Portret der gravin T. de G., van Londen, door Philips; Een oudheidkundige, door W. Linnig; Portretten der kinderen van M.B., door J. Verhas; Vruchten en wild, door Nicolié; de schilderij van wijlen Jos. Lies aangekocht voor het Museum der Akademiekers, voorstellende De gevangenen; dit meesterstuk van onzen betreurden stadgenoot was tot hier toe nog niet in ons land tentoongesteld geweest; het werd door hem tijdens zijn verblijf in Italië geschilderd; Zicht genomen te Alpnacht (kanton Unterwalden), door Jos. Van Luppen; De avondkus, door M. de Bruycker; De scheikundige en zijn leerling, door M. Gessler; Een portret, door M. Van Havermaat; Een kus voor eene roos, door M. Ruyten; Wild en dood gevogelte; door Mev. Vervloet; Fruit en gevogelte, door dezelfde, Christus in het graf, groep, door M. Brunin.
De tentoonstelling is gedurende de kermisdagen door ongeveer 10,000 personen bezocht. Dezelve is toegankelijk voor het publiek, alle zondagen van 2½ ure, ten prijze van 10 centiemen per persoon.
- De volgende benoemingen zijn in het akademisch lichaam gedaan: in vervanging van M.A. Wiertz M.A. Van Ysendyck, thans te Brussel woonachtig.
Tot geagregeerde leden: MM. Ch. Verlat, dierenschilder te Antwerpen; G. Guffens, historieschilder, idem; J.L. Gérome, historieschilder te Parijs J.R. Brascassat, landschap- en dierenschilder, idem; J.L. Meissonnier, genreschilder, te Poissy (Seine et Oise); A. Cabanel, historieschilder, te Parijs; Th. Gudin, marineschilder, idem; D. Bles, genreschilder, in den Haag; C. Springer, kunstschilder te Amsterdam; A. Schreyer, dierenschilder, te Parijs; L. Knauss, genreschilder, te Berlijn; P. Van Schendel, idem te Brussel; E. de Block, id. id.; Ch. Tschaggeny, dierenschilder, id.; Piloti, historieschilder, te Munchen; J. Franck, graveerder, te Brussel; F. Drake, beelhouwer te Berlijn.
Zijn tot eere-leden benoemd: MM. Ed. Stevens, algemeene sekretaris van het ministerie van binnenlandsche zaken; Ph. Rombouts, sekretaris der koninklijke Akademie van Schoone Kuns-