Breyne bedankte de leden der maatschappij over zooveel genegenheid en zegde altijd bereid te zijn alle pogingen in het werk te stellen om de vlaamsche zaak te verdedigen en de volksbibliotheken voor te staan.
- Op 20 Juli had de plechtige prijsuitdeeling plaats der teekenschool; de verschillende maatschappijen der stad namen er deel aan.
Gent. - Op 16 Juli, had de plechtige onthulling plaats van het gedenkstuk opgericht ter eere van den tooneelschrijver van Peene. Ongeveer zestig maatschappijen, met hunne standaarden, vaandels, en wimpels, waren, ten 10 ure 's morgends, op den Kouter vereenigd en vormden er zich in eenen stoet, van eene ontzaggelijke lengte. Ondanks de brandende hitte, begaf men zich naar het wijd afgelegen kerkhof der Heuvelpoort, om er den man die al te vroeg aan de vaderlandsche letteren ontrukt werd, te huldigen. Het gedenkteeken waarop het marmeren borstbeeld van Hipp. van Peene prijkt, heeft men aan den beitel van M. van Eenaeme te danken.
Toen al de maatschappijen rondom het gedenkteeken geschaard stonden, heeft M.F.A. Boone, in naam der kommissie, eene korte aanspraak gedaan, waarna het doek, dat het borstbeeld bedekte, onder de algemeene toejuichingen werd weggerukt. M. Lafontaine nam alsdan het woord en, in eene diep gevoelde redevoering, bedankte hij, in naam van Broedermin en Taalijver, al degene die tot de verheerlijking van M. van Peene hebben bijgedragen. M. Oscar van Peene trad daarna voor en, met eene ontroerde stem, voegde zijnen dank bij dien uitgedrukt, in naam der maatschappij waarvan zijn vader, als 't ware, de ziel was. Na deze plechtigheid, begaven al de maatschappijen zich naar het lokaal van Broedermin en Taalijver, waar haar, als aandenken, een verkleind borstbeeld van Hipp. van Peene werd overhandigd.
- Den uitslag van den tooneel-prijskamp, uitgeschreven door de maatschappij Broedermin en Taalijver, was als volgt:
Voor de uitvoering van het blij- of zangspel.
1e prijs, met eenparige stemmen, aan de maatschappij de Jonge Liefhebbers van Brussel, met de Visschers van Blankenberghe;
2e prijs, met eenparige stemmen, aan de maatschappij de Wijngaard van Brussel, met de Viool van den duivel;
3e prijs, met 4 stemmen tegen 1, aan de maatschappij Vooruit van Deinze, met Vuur onder assche.
4e prijs, met 3 stemmen tegen 2, aan de maatschappij de Verbroedering, van Brussel, met de Gallomanie.
De jury is van gevoelen, dat eene medalie, geschonken aan de maatschapij de Rosiers, van Dendermonde, die de Meeting op het Dorp heeft uitgevoerd, allezins zou gerechtvaardigd zijn.
De jury vergunt insgelijks eene eervolle melding voor de bijzondere verdiensten aan den dag gelegd in het stuk de Twee Broeders, door de maatschappij van Veurne, opgevoerd.
Zuivere uitspraak der taal
1e prijs, met eenparigheid van stemmen aan de maatschappij de Kunstbroeders, van Kortrijk, met Vuur onder assche.
2e prijs, met 3 stemmen tegen 2, aan de maatschappij Vooruit van Deinze, met de Paraplu van P. Kramers.
Bijzondere prijzen uitgeloofd voor de zuivere uitspraak onder de tooneelkunstenaren en tooneelkunstenaressen.
Eenige prijs, met eenparige stemmen, aan Mev. K. Hermans, met de rol van Dora in de Visschers van Blankenberghe.
Eenige prijs, met eenparige stemmen, aan M. Camauer, met de rol van Benedictus in de Viool van den Duivel.
Eervolle melding, aan Mev. Maria Herman, met de rol van Lena in de Visschers van Blankenberghe.
De plechtige prijsuitreiking heeft plaats gehad gedurende de kermis.
- De jury, aangesteld tot het beoordeelen der stukken ingezonden ten prijskampe van tooneelletterkunde, uitgeschreven door de koninklijke maatschappij Broedermin en Taalijver, heeft, in zitting van 7 Juli, de volgende uitspraak gedaan, onder de drie en dertig tooneelwerken, waarvan vroeger de titels en de kenspreuken zijn verschenen.
De eerste prijs is, met algemeene stemmen, toegewezen aan het stuk Nr 24: Poets wederom Poets, blijspel met zang, in twee bedrijven.
De tweede prijs, ook met algemeene stemmen, aan het stuk Nr 33: De twee vrienden, blijspel met zang, in twee bedrijven.
Daar het programma voorschrijft dat het stuk met den eersten prijs bekroond, ten koste der maatschappij zal gedrukt worden, heeft men de noodzakelijkheid gezien, terug te komen op de beslissing betrekkelijk het openen der briefjes.
Deze opening is dus geschied in zitting van 7 Juli; het eerste nr 24, behelsde hetgene volgt: Nap. Destanberg, Oostacker.
Het tweede, nr 33: G.-J. Dodd, Moeshofstraat, 53 - St-Joostten-Noode.
De jury in aanmerking nemende de verdiensten der navolgende stukken, heeft beslist, en de uitschrijvende maatschappij heeft deze beslissing bekrachtigd door het toestaan van nog drie eermetalen, dat een derde prijs zal toegewezen, in verdeeling, aan de drie hierna volgende stukken:
Nr 10. Basilio en Quiteria. |
Nr 11. De Vrouwenhater. |
Nr 31. De Nieuwjaarsdoos. |
De schrijvers dezer stukken worden aanzocht, zoo poedig mooglijk te laten kennen aan de uitschrijvende maatschappij, of hunne briefjes mogen geopend worden. Te dezen einde, en om alle misgreep te voorkomen, is het noodzakelijk dat zij de eerste en de laatste regels van hun stuk nederschrijven.
Deze drie briefjes zijn verzegeld, en de overige briefjes verbrand in tegenwoordigheid der leden van den jury en der leden van de maatschappij.
De jury was samengesteld als volgt:
De heeren de Maere-Limnander, schepene, voorzitter, Fuerison en Heremans, hoogleeraars, Boone, letterkundige, leden, en Nap. de Pauw, verslaggever.
In den letterkundigen prijskamp voor het schrijven eener levensschets van H. van Peene en een critisch overzicht van zijne voornaamste werken, werd, met eenparige stemmen, de eenige prijs toegekend aan den heer Nap. Destanberg.
De jury was samengesteld uit de bestuurleden der uitschrijvende maatschappij.