Museum van Antwerpen.
Naestgaende borstbeeld in witten marmer, is voortkomstig van het stadhuis van Antwerpen, en werd uitgevoerd door Joannes Petrus Van Baurscheit, den oude. De kunstenaer was de zoon van Mathias Van Baurscheit, en Geertruid
PHILIPPUS V.
hispp. indiarum rex.
Balkx. Hy werd geboren te Würmerdorff, by Bonn, den 8
en December 1669. Men kent de reden niet die hem naer België dreef, maer de secretaris der oude akademie, Jacobus van der Sanden, leert ons dat hy het beeldhouwen in onze stad kwam aenleeren by Petrus Scheemaeckers, den ontwerper van het prachtig gedenkteeken van del Pico, in 1857, een der belangrykste versieringen der St. Jacobskerk geworden. De jonge kunstenaer legde zich insgelyks op de bouwkunde toe.
De archieven der St. Lukasgilde duiden in 1695 de aenneming van Van Baurscheit als vrymeester van dit genootschap aen.
De kunstenaer huwde den 5den April van hetzelfde jaer, in de hoofdkerk (zuid kwartier), Maria Catharina Baets, dochter van Petrus, koopman in schilderyen.
De vader der bruid was getuigen van het huwelyk, alsook zyn zoon Petrus, de jonge, die even als zyn broeder Marcus, een goed landschapschilder was. Van Baurscheit had dry kinderen van Maria Catharina Baets: 1o Dymphna Catharina, gedoopt, als de volgende, in de hoofdkerk (zuid kwartier) den 12 February 1696; 2o Maria Catharina, de 4 Augusty 1697; 3o Joannes Petrus die in stilte gedoopt werd in het ouderlyk huis, den 27 April 1699. - De doopsplegtigheden werden hem bygediend in hetzelfde kwartier, den 10 Mei daeropvolgende.
Zyn vader leerde hem het beeldhouwen; maer de jonge Joannes Petrus legde zich by voorkeur op de bouwkunde toe. Hy werd als vrymeester der St. Lukasgilde aengenomen in 1712, als meesters zoon. Het was deze kunstenaer die voor Melchior van Susteren, heer van 's Gravenwezeel, het schoon gebouw uitvoerde op de Meirplaets, thans tot koninklyk paleis dienende, en voor Arnold du Bois, heer van Vroylande, het gebouw in de lange Nieuw straet dat thans als byhuis der Nationale Bank dient. Het voorfront van dit gebouw is nog versierd met de omlystingen der wapens der familie du Bois, een wilde man en vrouw voorstellende, gebeeldhouwd door Van Baurscheit, de jonge.
Joannes-Petrus meester die ongehuwd gebleven was, werd in de laetste jaren zyns levens ziekelyk en was verpligt dikwyls bedlegerig te blyven. Hy stierf schielyk in den nacht van 9 tot 10 September 1768, en werd begraven, den 12 dezer maend, 's avonds in de St. Walburgiskerk, onder den zerksteen zyner familie. Hy was een der kunstenaren die in 1741 de akademie van Antwerpen van haer verval vrywaerde, met zich te gelasten er het onderwys kosteloos te geven, hetgeen hy deed tot in 1755.
Joannes-Petrus Van Baurscheit, de oude, zyne eerste vrouw verloren hebbende, hertrouwde, den 20 December 1704, in de hoofdkerk (noord kwartier), met Isabella De Coninck, die hem dry kinderen schonk: 1o Isabella-Clara, gedoopt (zoo als de twee anderen in de hoofdkerk zuid kwartier), den 20 October 1705; 2o Franciscus-Joannes-Josephus,