Kronyk.
ANTWERPEN. - Op 24 april had in het voorloopig Beursgebouw, in de Cité, een koncert plaets ingericht door de Dames van Liefdadigheid waer men de quadrilogie van M. Benoit uitvoerde.
Het orkest was van uit ruim 250 liefhebbers en toonkundigen van Brussel en Antwerpen samengesteld onder het bestuer der heeren Fischer en Bessems. Het orgel werd gehouden door M. Mailly; de harp door M. Hasselmans.
De samenstellingen van M. Benoit kenschetsen zich door eene goede faktuer; hunne strekking is ernstig; de meester bezit veel godsdienstig gevoel; zyne gedachten zyn verheven en grootsch.
De Kersnacht, het Kyrie, het Sanctus en Benedictus en Te Deum, zyn werken onder de leiding eener diepe overtuiging voortgebragt: geene aerzeling; de samensteller zet met zekerheid en met magt zyn thema voort; de schoone motieven zyn allen verschillend van aerd, en goed en frisch bewerkt.
De Kersnacht met zyn verrukkend gloria; het Kyrie met zyn roerend smeekgebed, het Sanctus, met zyn heerlyk motief, het Benedictus en het finale der mis van Requiem, somber en smeekend, dat als met eenen zucht uitsterft, en eindelyk het Te Deum, groot en verheven, van het begin tot het einde, niet zinkend maer immer begeestert, zyn talentvolle uitstortingen eens dichterlyken gemoeds.
Ook aen toejuichingen of bloemtuilen ontbrak het niet, en M Benoit zal moeten overtuigd zyn van de genegendheid der antwerpsche bevolking.
Wy danken de Dames van liefdadigheid om de gelegenheid te hebben gevonden ons zulken schoone morgenstond te hebben verleend.
- M. Maillard heeft een prachtig tafereel hersteld, toehoorende aen M. Ed. Verhaegen, oud-gemeenteraed en reeder, het stelt: Diana Acteon vervolgende. De figuren zyn uitgevoerd door Theodoor Boyermans, de dieren door Frans Snyers. M. Verhaegen is een der weinige kunstliefhebbers die tafereelen aenkoopen,
- MM. Alma-Tadema en Verwee kunstschilders; M. Desvachez, plaetsnyder; en M. Sopers, beeldhouwer, hebben in de tentoonstelling van Parys eermetaelen bekomen.
- M. Kiven, onze gunstig gekende violoncellist, is orkestmeester genoemd van de kerk van den H. Paulus; die benoeming vindt goedkeuring by de toonkundigen en liefhebbers.
- M. Orban arbeidt aen eenen prachtige mantel voor het O.-L. Vrouwebeeld der Augustynekerk; het is een geschenk van den wel-edelen heer Baron Osy de Wichem, senateur, hoofdman van het broederschap.
- MM. De Bock en Van Wint hebben twee schoone beelden in eiken hout uitgevoerd voor de kerk van het Ursulinnenklooster te Heikruis, by Hal. Zy stellen den H. Augustinus en de H. Angela voor. Deze bekwame beeldhouwers leggen zich voortdurend op de echte godsdienstige kunst toe.
- Er is een nieuw muziekgezelschap tot stand gekomen. Het bestuer is samengesteld uit de heeren Callaerts, bestuerder; Jacobs-Beeckmans, secretaris; Wilmotte, Th. Kreglinger, F. Joostens, G. de Deken, Thibaut en Muscar, leden.
- De uitslag van den voorbereidenden pryskamp voor den grooten prys van beeldhouwkunde, gezeid van Rome, is gekend. De mededingers wier namen volgen zyn toegelaten geweest om aen den pryskamp deel te nemen: 1o MM. Carbon, van Gits; 2o Deckers, van Antwerpen; 3o Paelinck, id.; 4o Dupuis, id.; 5o Samyn, van Nyvel; 6o Biesbroeck, van Gent. De vier eersten zyn leerlingen der koninklyke Akademie van Antwerpen; de 5e uit die van Brussel en de 6e uit die van Gent.
- M. Dela Montagne kondigt de uitgave aen van het volgende werk: Historique de la Facture et des Facteurs d'Orgue, avec la nomenclature des principales orgues placées dans les Pays-Bas et dans les provinces fiamandes de la Belgique, par Édouard G.J. Gregoir, membre de l'Académie Ste-Cécile de Rome et de plusieurs sociétés artistiques. De inschryvingsprys is fr. 3; na de verschyning van het werk, zal dezelve verhoogd worden,
BRUSSEL. - Het getal der hier te lande verschynende tydschriften, byzonder aen de beoefening der historische wetenschappen gewyd, is onlangs vermeerderd geworden met: de Analectes pour servir à l'histoire ecclésiastique de la Belgique. Uitgegeven onder de bescherming van den hoogw. heer Mgr. De Ram, rector-magnificus der katholyke Universiteit, en verzameld door de wel eerw. heeren Reusens, by dezelfde Universiteit, Kuyl en De Ridder, respectievelyk onderpastors te Antwerpen en te Brussel, komt dit nieuwe tydschrift eene leemte aenvullen, welke in de andere te veel bespeurd wordt. Zooals de titel aenduidt, is het voornamelyk gewyd aen de kerkelyke geschiedenis, en de eerste aflevering, welke daer voor ons ligt, heeft onze verwachting niet bedrogen. Het eerste gedeelte van een doorgeleerd opstel van den eerw. heer De Ridder over de oude kerkelyke landbeschryving van België, heeft onze belangstelling niet minder geboeid als de een-en-twingtig onuitgegeven oorkonden in deze eerste aflevering opgenomen. Allen zyn begeleid van ophelderingen en aenteekeningen, eene oplettendheid welke de uitgevers van oude documenten niet altoos hebben. Het oudste dezer oorkonden is van den jare 1183 en betreft de oprigting eener parochie te Pierrebais (Pieterbeek) in Waelsch Braband. Onder de overigen zullen wy, als van algemeen belang aenstippen, het verslag van den bisschop Joannes Malderus aen den Paus over den toestand van het bisdom van Antwerpen in 1616. Overigens zou men ten onregte denken, dat de Analectes slechts dienstig kunnen zyn, met opzigt tot de kerkelyke geschiedenis; alwie de eerste aflevering met eenige aendacht wil doorbladeren, zal zich ras overtuigen, dat andere vakken der historische wetenschap daer met der tyd eene ryke bron van velerlei byzonderheden zullen vinden, welke een
verstandig schryver zal weten te benuttigen. Aldus, om maer een voorbeeld aen te halen, mag de inventaris van den schat van S. Albinuskerk, te Namen, beschouwd worden als eene bydrage voor de geschiedenis der kunst en nyverheid. Deze inventaris is van den jare 1218 en maekt ons bekend met de gouden, zilveren en koperen vaten, reliquiekassen, kandelaren, lichtkransen enz. destyds in gebruik, alsook de met priester- altaergewaden, ivooren kammen, enz. Dit is niet alles: