dat zulks voor de vreemdeling talryke moeijlykheden oplevert, die allen nadeelig zyn voor de kunstenaren. In dergelyke tentoonstelling, goed geleid, kan ieder vrank en vry den prys vragen zonder in eene valschen toestand te zyn tegenover den kunstenaer, iets wat menigeen belet, zelfs den kunstenaer een bezoek afteleggen, Ons dunkens zal het van de kunstenaren afhangen, om zulke onderneming ten volle te doen gelukken.
- De provinciale Raed van Braband heeft M. Liedts, gewezen gouverneur der provincie, zyn marmeren borstbeeld uitgevoerd door M. Willem Geefs, aengeboden.
- M. de Chênedollé, een fransch letterkundige, die over eenigen tyd te Brussel overleden is, heeft by laetste wilsbeschikking, aen de bibliotheek der universiteit van Luik een met rooden lak verzegeld pak vermaekt, waerop hy de volgende bepaling heeft geschreven: ‘Deze papieren mogen eerst binnen 40 jaren geopend worden. Brussel, 6 february 1862.’
Men denkt dat die papieren aenteekeningen bevatten op mannen en zaken van zynen tyd.
- In de bestendige tentoonstelling in het hertogelyk paleis te Brussel geopend, bevinden zich thans de volgende schilderyen: Een landschap met schapen, van M. Verboeckhoven; Een dames-portret, van M. Robert; Gezicht van de Schelde by Antwerpen, van M. Clays, Twee schoone landschappenen van MM. Kindermans en Quinaux; Gezicht uit de omstreken van Chimay, van M.R. Burnier; en een allerliefst tafereeltje van M. Van Camp: De uitrusting van de hoeve.
- De gemeente-raed van St.-Joost-ten-Noode is sinds 1857 voornemens eene monumentale fontein op te richten aen de nagedachtenis van den vlaemschen dichter Houwaert, die den 11 meert 1599 stierf en aldaer achter het koor der kerk begraven werd.
M.L. Vanden Kerkhove heeft het plan opgemaekt der fontein: boven erop staet het borstbeeld van Houwaert, ondersteunt door den genius der dichtkunst en van den oorlog. De kommissie van monumenten heeft dit plan goedgekeurd, waervan de uitvoering berekend wordt als moetende kosten fr. 20,514. M. de minister van binnenlandsche zaken heeft zich verbonden eene subsidie van fr. 10,000 toe te staen; de gemeente geeft fr. 6,000 en het overige wordt door de provincie bezorgd.
- De hertog en de hertogin van Braband en de graef van Vlaenderen zullen eerlang de kunsttentoonstelling te Gent gaen bezoeken.
- Een koninklyk besluit van 1 mei 1860 beslist dat er eene somme van 20,000 fr. zal worden geheven op de fondsen van het departement van binnenlandsche zaken, om volgender wyze verdeeld te worden tusschen de schryvers van de beste werken, in het vlaemsch of in het fransch over de ontwikkeling van Belgïe sinds 1830.
A. 5000 fr. Voor het beste welk over de verstandelyke en zedelyke ontwikkeling (letteren, wetenschappen, schoone kunsten, onderwys, staetkunde weldadigheid, enz.)
B. 5000 fr. Voor het beste werk over de stoffelyke ontwikkeling (landbouw, nyverheid, koophandel, financiën, kommunikatie-wegen, burgerlyke gebouwen, openbare gezondheid, enz.)
Er zullen 10,000 fr. kunnen uitgedeeld worden aen de schryvers der beste werken van de eene en andere kategorie, die de voornaemste belooning niet bekomen zullen. De mededingende werken moeten vóór 1 mei 1863 in het departement van binnenlandsche zaken worden gezonden.
- De Réunion Lyrique van Brussel, heeft den eersten prys bekomen met vier stemmen tegen dry.
De derde prys werd behaeld door de Legia van Luik.
Wat de Koor-maetschappy ter hoogere eere strekt, is haer besluit van het bedrag van den prys, eene som van 800 fr., in de kas der Zonder Naem te storten.
Zie hier den uitslag van den pryskamp onder de maetschappyen der steden van 1e rang:
1e prys, de koormaetschappy les Orphéonistes, van Elsene; 2e prys: Les Bardes de la Meuse, van Namen; 3e prys, de koormaetschappy Société d'Agrément, van Seraing.
De maetschappy de Vriendschap, van Oostakker, heeft den eersten prys behaeld voor de tweede afdeeling der koorzangmaetschappyen.
- De gemeente Merchtem heeft tegen den 17n augusty aenstaende een grooten pryskamp ingericht, waeraen al de harmonie-fanfaren en koorzang-maetschappyen, van het koningryk kunnen deel nemen. De pryzen bestaen in gouden medaliën van 150, 100 en 50 fr.
- De koninklyke Koor-maetschappy van Gent, heeft op den grooten koorzang-pryskamp te Brussel, den kunstroem dier stad op eene weerdige wyze gehandhaefd. Op zeven stemmen, heeft de Koor-maetschappy dry stemmen bekomen voor den eersten prys van uitmuntendheid; de tweede prys is haer by algemeene stemmen toegewezen.
- Verschenen ter drukkery van J.P. Van Dieren en Co het nieuwe werk het Goudland, lotgevallen van dry Vlamingen die naer Californië voerden om goud te zoeken, door Hendrik Conscience - een werk, dat ongetwyfeld met veel byval zal gelezen worden. De beroemde schryver heeft in dit verhael eene uitstekende kennis en eene krachtvolle schildering aen den dag gelegd.
- De eerste aflevering van het Nederduitsch Maandschrift is verschenen.
- By de drukkers J.H. Vander Wielen en comp., te Antwerpen is het volgende prospectus verschenen: ‘Grafloover, een bundel gedichten door J. Staes. - Voorwaerden: Het werk, een fraei boekdeeltje uitmakende, zal in den loop der maend verschynen, in het gewoon engelsch formaet, met nieuwe letter en op schoon papier gedrukt. Het zal aen de heeren inschryvers, ten pryze van 1 fr., afgeleverd worden.’
- Om eerlang te verschynen: Gheel, de kolonie der krankzinnigen, (plaetselyke geschiedenis en geneeskundige inrichting), door A.C. Van der Cruyssen. Het werkje zal ongeveer 96 bladz. in klein 8o, beslâen en versierd zyn met twee platen. Het zal in den loop der maend july worden afgeleverd aen den prys van fr. 1-25 vrachtvry t' huis besteld.
- Wy vernemen dat de Beschryving van Braband, door den heer Sleeckx, leeraer by 's Ryks Normaelschool te Lier, door de Hoofdcommissie van het lager onderwys is geplaetst geworden op de lyst der boeken welke bestemd zyn om als pryzen aen de leerlingen der lagere scholen uitgereikt te worden.
De heer Sleeckx, zoo als men weet, heeft insgelyks eene Beschryving der Provincie Oostvlaenderen uitgegeven. Dezelfde schryver heeft zich voorgenomen de beschryving der andere provinciën van het ryk beurtelings in het licht te geven. Men verzekert ons dat hy weldra de Beschryving der Provincie Westvlaenderen zal doen verschynen.
- Het bekroonde drama van den heer Sleeckx, getiteld Grétry, ligt by den heer Van Doeselaer, te Gent, ter perse, en zal welhaest het licht zien.