Kunst- en letternieuws.
Op 19 february ll. had in het Verbond voor kunsten, letteren en wetenschappen van Antwerpen, eene zitting plaets, ingericht door de afdeeling van vlaemsche letterkunde. Het was M. Hofdyk die het woord voerde; hy droeg een dichtstuk voor: Twee Zonen; eene episode uit den stryd tegen Spanje, hetwelk overheerlyke toestanden en natuerschilderingen bevat. M. Hofdyk werd herhaelde malen met toejuichingen begroet.
- M. Hofdyk, geeft een werk uit, dat hoogst nuttig is voor de geschiedenis en voor de kunst: de klooster-orden in Nederland, met platen geteekend door Van de Kellen.
- In hare laetste jaerlyksche vereeniging, heeft de koninklyke Academie van schoone kunsten van Amsterdam, de heeren Guffens en Swerts tot eereleden benoemd.
- De kunstschilder J.B. Huysmans, die eenige jaren geleden, eene reis door Italië, Palestina, Egypte, enz., heeft gedaen, zal kortelings eene nieuwe reis ondernemen naer Algerië en Spanje.
- De oudheidskundige maetschappy van het land van Waes, gevestigd te St. Nicolaes, zal kortelings de 1ste afdeeling van hare jaerboeken uitgeven; zy is ook voornemens een gedenkteeken opterichten aen de nagedachtenis van den vermaerden geneesheer Verheyen.
- De letterkundige afdeeling der nederlandsche koninklyke Akademie van wetenschappen, heeft in den loop der maend february zitting gehouden. M. de Vries bood eene nieuwe aflevering aen, van den Spieghel Historiael, door Maerlant. Hy heeft te kennen gegeven, dat hy nog zes fragmenten heeft gevonden, zoo dat hy van het tweede gedeelte een deel heeft kunnen samenstellen.
- Er heeft eene algemeene vergadering van den Nederduitschen Bond plaets gehad op dynsdag 18 february ten 8 ½, ure 's avonds, in het lokael Hofken Meir, te Antwerpen. Zie hier de punten welke aen het dagorde waren: 1o lezing door M. Kessels, over de Slaverny in Noord-Amerika; 2o lezing door M.J. Van Beers; 3o verschillende mededeelingen. Naer wy vernomen hebben, waren beide voordrachten zeer belangryk.
- M.P. Kremer heeft twee tafereelen voltooid; het eene zyn bloemen en vruchten die wezentlyk meesterlyk zyn behandeld; dezelve zyn allergelukkigst gegroepeert, tusschen in staet een allerliefst vaesken in schelpachtigen styl; de tweede is van veel grooteren omvang, wy zullen dezelve in plaetsnêe mededeelen.
- M. Hendrikx, die reeds zoo gunstig gekend is, door zyne tafereelen in het godsdiendige vak, heeft wederom eene statie voltooid voor de kerk van Groeningen in Holland. Het is waerlyk te betreuren dat men zoo vele slechte tafereelen in kerken ontmoet, daer niet het minsten godsdienstig gevoel in is, te meer daer sedert eenige jaren, mannen van wezentlyk talent zich op de godstienstige schildering toeleggen. Wy zullen het tafereel van M. Hendrikx niet trachten te ontleden, te meer daer de plaetsen in bovengenoemde kerk, zeer ongunstig zyn, voor schilderyen, en dan ook, even als die men in de tentoonstelling van 1861 heeft opgemerkt, byzondere schikkingen erlangen, zoowel van opvatting, samenstelling als kleur.
Men kan duidelyk opmerken in de tafereelen van M. Hendrikx, dat hy stap voor stap vooruitgang maekt en onder de goede kunstenaren telt die de Akademie van Antwerpen in de laetste tyden heeft opgeleverd.
- Naer wy vernemen, zal kortelings het hedendaegsch Museum verrykt worden met het afbeeldsel van den te weinig erkenden Herreyns, den heropbeurer der Vlaemsche School; 't is wel hy, die de ware grondbeginselen der schilderschool ten onzent terug heeft ingevoerd, na de noodlottige stelsels van David enz. Dit afbeeldsel wordt uitgevoerd door M. Verschaeren, die sedert jaren een der verdienstelykste leeraeren der koninklyke Akademie van Antwerpen is, en gedurende geruimen tyd het ad interim van bestuerder van voornoemd gesticht waernam.
- De twee Advokaten, door M. Van Rotterdam in den afgeloopen jaergang 1861, verschenen, heeft zooveel byval gevonden, dat hy verplicht is geweest, er eene nieuwe afzonderlyke uitgaef van te laten verschynen; het boek is te koop ten pryze van 1 frank.
- M. Dirckx, van Roosendael, correspondeerend lid der maetschappy ter Bevordering van kunstnyverheden te Antwerpen, is gelast met de schildering van de kerk van D'Hoeve in Noord-Brabant, alsook met de uitvoering van verschillende doorschynende schilderwerken voor de vensters der hooge choor. M.P. Vander Ouderra, 1n prys van het hooger onderwys der koninklyke Akademie van Antwerpen, pryskamp van 1861, is gelast met een altaerstuk voor bovengenoemde kerk.
- De H. Adolf Gerard, bouwmeester te St. Truijen en lid der kommissie van gedenkbouwen, is, tot bouwmeester en bestuerder der teekenschool der stad Hasselt benoemd.
- Verschenen te Gent: het vierde deel van het Vaderlandsch Museum, uitgegeven door den geleerden Heer C.-P. Serrure, een boekdeel gr. in-8o.
- De Heer L.-J. Smeets, student der hoogeschool, van Leuven gekend als dichter door verschillige stukken, heeft een prospectus uittegeven, waerdoor hy een bundel gedichten aenkondigt. Dit boekdeel, 150 bladz. bevattende, zal den inteekenaren ten pryze van fr. 1-50 afgeleverd worden.
- De gemeenteraed van Aubel heeft besloten, de gedachtenis te vereeuwigen van den geleerden schryver der Geschiedenis van Limburg, Simon Ernst, pastor van Afden, geboren te Aubel, in het huis genaemd Bruinen Morgen, en overleden ten jare 1817. In den gevel van dit huis zal eene marmeren plaet worden gemetseld, die deze byzonderheden herinneren zal.
- Op 27 ll. had er te Antwerpen een afscheidsbanket plaets, dat M.F. Pauwels, voor zyn vertrek naer Weimar aengeboden werd. M. Van Regemorter, de deken der schilders, had het voorzitterschap en bragt den eersten dronk aen M. Pauwels, die door hem met veel welgelukken werd beantwoord. M. Cuylits dronk aen de vreemde directeurs van Akademien MM. Chauvin, en Stallaert en aen M.A. Siret.