Kunst- en letternieuws.
MM. L. de Burbure, oudheidskundige te Antwerpen; N. de Keyser, lid der belgische koninklyke Akademie en bestuerder der koninklyke Akademie van Antwerpen; Durlet, professor by dezelfde akademie; Kuyl, onderpastoor der hoofdkerk van Antwerpen; Leys, historieschilder en lid der koninklyke akademie, idem; Schadde, provinciearchitekt voor het arrondissement Mechelen, en professor by de akademie van Antwerpen, en Vangenechten, voorzitter der rechtbank van Turnhout, zyn door koninklyk besluit in de provincie Antwerpen, tot korresponderende leden van de koninklyke kommissie der monumenten benoemd.
- M. Davignon, gemeente-ontvanger van het weldadigheids-bureel te Bergen, heeft aen het Museum dier stad eene schoone schildery geschonken, verbeeldende de Martelie der H. Agatha, door Jan Gossaert, een der beste schilders van de vlaemsche school der XVIe eeuw.
- De prachtige nieuw gebouwde kerk van Oetingen, die de bewondering aller kenners opwekt, is verrykt geworden door een merkweerdig schilderstuk van den jongen kunstschilder M.P. De Clercq, van Ninove.
Deze schildery is geplaetst in het hoogaltaer en verbeeldt een Mirakel van den H. Ursmarus, patroon der parochie.
Het afbeeldsel des Heiligen is zeer schoon en met indrukwekkende kracht afgemaeld; de overige deelen van het doek beantwoorden aen de hoedanigheden die de hoofdpersoonaedje kenschetsen; de fyne teekening, de frissche koloriet, de gansche samenstelling bewyzen dat de jonge kunstenaer steeds in kunde toeneemt en het schoone zyner ingevingen verschuldigd is aen de godsdienstige overtuiging, die, voor het welgelukken, in schilderstukken van dien aerd onontbeerlyk is. De heer P. De Clercq, die thans de stad Ninove bewoont, is een oud bekroond leerling der Akademie van teeken- en bouwkunde van Dendermonde, zyne geboortestad.
- M.J.B. Mareels, beeldhouwer te Antwerpen, heeft twee buitengewoon groote seraphinen in hout voltooid, voor eene kerk in Vlaenderen.
- Van M. Edw. Mareels hadden wy het genoegen een beeldje te zien aen het gestoelte der hoofdkerk van Antwerpen, uitgevoerd onder de leiding van den zoo gunstiggekenden bouwmeester F. Durlet.
- M. Hendrickx, een onzer goede schilders, en die in de laetste tyden zooveel ophef maekte, heeft de hand gelegd aen eene schildery voor eenen kruisweg in eene kerk van Holland.
De laetste schildery die M. Hendrickx voltooide, is thans geplaetst in het altaer in de kerk van Esschen waervoor zy werd uitgevoerd.
- De zoo gunstiggekende beeldhouwer Jan van Arendonck heeft het model eener groep verveerdigd, de Coninck en Breydel voorstellende, en welke op de toekomende tentoonstelling van Antwerpen, zal pryken.
- M.A. van Soust de Borckenfeld is begonnen met de vertaling in het fransch, van het laetst verschenen werk van onzen beroemden romanschryver Hendrik Conscience.
M.A. van Soust die een onzer goede dichters is, is ook byzonder gekend als kunstkritiek, en wy zien dan ook met belangstelling de verschyning der vertaling van het Yzeren Graf te gemoet.
- Van de pers gekomen by I.S. van Dooselaere, te Gent: Nederduitsch letterkundig jaerboekje voor 1861. Dit boekje dat reeds zynen 28n jaergang beleeft, bevat bydragen van MM. Blieck, J.M. Dautzenberg, J. Staes, F. De Potter, P. Geiregat, wylen P. Van Duyse, enz., alsmede der juffrouwen Loveling, en van mev. Goutier et David.
D.V.S.