te Brussel. Beide stellen de kunst der middeleeuwen en de kunst der hergeboorte voor. Te Antwerpen in de zalen der koninklyke Akademie ten toon geplaetst heeft dit werk den jeugdigen kunstenaer veel lof verworven.
- M. De Vreese, beeldhouwer te Kortryk, heeft twee tritons, watergoden, voltooid, voor het kasteel van den Prins de Ligne te Beloeil.
Dezelfde kunstenaer is door de stad Harlebeke gelast een historisch standbeeld te maken.
- Naer wy vernemen zal het Verbond van Kunsten, Letteren en Wetenschappen van Brussel, schoone feesten inrichten voor de kunstenaren die aen de toekomende tentoonstelling deelnemen.
- Eene tentoonstelling van werken van levende meesters zal op 15 july aenstaende te Spa geopend en op 30 september daeropvolgende gesloten worden.
- De heer J. de Braekeleer legt de laetste hand aen eene allerliefste groep in marmer; het onderwerp is: de Verwachting. Eene vrouw aen den oever der zee wacht, half hopend, half vreezend op de komst des visschers, haer echtgenoot; haer kind rust slapend op haren schoot. De kunstenaer is zeer gelukkig geweest zoo in de pose, als in de groepering van dit figuer. De uitdrukking is ook pryzensweerdig; daerenboven heeft hy zyn onderwerp behandeld op eene wyze die echt nieuw mag genaemd worden. Wy voorzien dus dat dit stuk een waren byval zal genieten op de Brusselsche Tentoonstelling voor welke het bestemd is.
- In het Atelier des heeren Watlé, dryver, te Antwerpen, zagen wy dezer dagen een fraeijen kelk in romaenschen styl. Hy is bestemd voor een jong priester die zich reeds in de geleerde wereld door verscheidene verdienstelyke schriften over de oudheidkunde heeft laten kennen. De heer Watlé heeft het hem toevetrouwde stuk met zorg en als waer kunstenaer voltooid. De kelk is smaekvol van vorm, en de ornamenten zyn met nauwgezetheid bewerkt. Vier onderwerpen in émail, welke de kuip versieren, herinneren ons het tydvak der van Eycken. Op de handgreep pryken vier wapens van den titularis. Een woord volsta om onze gedachte over dit kunststuk te doen kennen: het is een der goede kerksieraden welke de kunst in deze dagen heeft voortgebracht.
- De heer I.P. van Regemorter, de deken onzer schilders, heeft eenige stukjens voltooid waervan er buiten twyfel twee op de Brusselsche tentoonstelling zullen geplaetst worden: Eene boerenkermis en de slapende kantwerkster, een onderwerp dat de gryze kunstenaer recht geestig heeft behandeld. Verder zagen wy in schilders' atelier, 's kunstenaers portret door hem zelven, dat zeer gelykend is, en krachtig gepenseeld.
- Men is voornemens in den Dierentuin van Antwerpen, een monument te plaetsen de Maegd van Antwerpen voorstellende; het zou 27 voet hoog zyn, en aen M. de Braeckeleer toevertrouwd worden die reeds het ontwerp en de begrooting gemaekt heeft..
- In de processie der H. Dryvuldigheid welke jongstleden de parochiale en voorheen collegiale kerk van den H. Jacobus te Antwerpen uitging, hebben wy een gewaed in goud geborduerd opgemerkt, dat voorzeker een der kostbaerste is welke bestaen; het is samengesteld uit 6 choorkappen, 2 dalmatieken en een karzuivel, allen in denzelfden styl (Hergeboorte der 16e eeuw, renaissance) en is verveerdigd in het huis der heeren Numan en van de Velde van Antwerpen, van wien wy ook een nieuw vaen zagen in de kerk der Marckgrave-lei; dit laetste was zeer eenvoudig, doch smaekvol van samenstel en uitvoering. De HH. Numan en van de Velde hebben zeer goed begrepen, dat de eenvoudigheid de schoonheid der kunst uitmaekt, en wy bekennen volgeerne, dat hunne keurige uitvoering nooit iets te wenschen laet, te meer daer zy nooit verwaerloozen het talent van voorname kunstenaren, en nyverheidsteekenaren in te roepen.
- In de werkhuizen, van M. Hilgers en zoon te Antwerpen, zagen wy dezer dagen een, onder het wetenschappelyk oogpunt beschouwd, belangryk werk: namenlyk een belaenkondiger bestemd voor een hotel.
Hy is samengesteld uit zoovele nummers als er kamers zyn; deze nummers zyn te samen in eene kast. Eene bel dient voor alle de kamers; zoo haest als men heeft gebeld, springt de nummer van de kamer waer men schelt in de kast vooruit, en daer deze laetste beneden geplaetst wordt, is men vry van al oorverdoovend gedruisch, hetgeen men gewoonlyk anders het gansche huis door hoort. De heeren Hilgers hebben daerenboven de leiding der draden onzichtbaer weten te maken.
- M. Van den Broecke van Brugge, bezit, naer wy vernemen, eene aenzienlyke hoeveelheid oude documenten, betrekking hebbende tot de oude neeringen van Vlaenderen, zoo als van Gent, Brugge, Ryssel, Rousselaere, Sluis, enz. Onder anderen eene belangryke proceduer tusschen de neeringen der kleermakers (sceppers) van Brugge en die van Sluis. Dat proces begon onder de regering van Philips-den-Goede en duerde niet minder dan 150 jaren. De kleermaekers van Brugge bezaten het voorrecht, kleederen met galons te maken; en die van Sluis kwamen, daertegen op, beweerende dat zy deze ook mochten verveerdigen.
- De jury benoemd door den minister van binnenlandsche zaken om de voorloopige proeven van den groeten wetstryd van schilderkunde voor den prys van Rome te beoordeelen, heeft tot beslissende proef aengenomen: MM. de Bruxelles van Ath, fontaine van Spa, Geets van Mechelen, Legendre van Brugge, Tonneau van Roucoud en Verhas van Dendermonde, allen leerlingen der Koninklyke Akademie van Antwerpen. Er waren elf medekampers. De jury was samengesteld uit de heeren Canneel, Chauvin, de Keyser, Leys, Portaels, Verschaeren en baron Jules de Vinck.
- M. van Esch, een der gunstig gekende Antwerpsche goudborduerders heeft eene vaen voltooid voor de kerk van Hove.
- M. Leonard, ingselyks gunstig gekend in het zelfde vak, heeft eene vaen geborduerd voor de kerk van Westerloo, waer een honderdjarig jubelfeest heeft plaets gehad; de gansche kerk was ter dier gelegenheid met veel smaek versierd, onder de leiding van den zeer eerw. heer Lector; de schilderingen waren toevertrouwd aen M. Heylen van Herenthals.
- De gemeente Gent heeft den volgenden pryskamp voor het opstellen eener volksgeschiedenis van Jacob van Artevelde geopend. - Voorwaerden van het programma. - Het opstel moet den inhoud bevatten van ten minste 200 bladz. druks in-8o, ongemerkt de historische bescheeden welke de schryver mocht aenbrengen.
De prys bestaet in eene som van vyf honderd franken.
Het bekroonde werk wordt de eigendom der gemeente en zal op hare kosten worden gedrukt. De schryver ontvangt er 100 exemplaren van.
De volksgeschiedenis van Jacob van Artevelde mag in het nederduitsch of in het fransch opgesteld zyn.
Indien het bekroonde werk geschreven is in het fransch, behoudt de gemeente zich het recht voor, er eene nederduitsche vertaling of een kort begrip van uit te geven.
De ingezondene handschriften zullen in het gemeentearchief geplaetst worden.
Mogt geen der werken den uitgeloofden prys weerdig worden gekeurd, zoo zal de jury aen het geschikste eene bepaelde vergelding of belooning toekennen.
Ieder mededinger zal aen 't hoofd zyns werks eene zinspreuk plaetsen en die herhalen op een gesloten briefje, waerin zyn naem en woonplaets zullen zyn aengewezen.
De schryver die zich op eenige andere wyze laet kennen of die zyn werk na het bepaelde tydstip inzendt, is van den pryskamp uitgesloten.
Het briefje by het bekroond werk gevoegd, zal maer in zitting des jurys geopend worden; de overige briefjes worden ongeopend verbrand.
De stukken voor den pryskamp bestemd, moeten vrachtvry vóor den 15 april 1862 ingezonden worden ten secretariate der stad Gent.