Kunst- en letternieuws.
De heer Bernard Weiser, leeraer by de koninklyke Akademie van Antwerpen, heeft eene reeks portretten met pastel geteekend van den heer H. Mathyssens, consul van Costa Rica en zyne familie; dezelve zyn zoo keurig uitgevoerd, dat ieder een echt kunstpereltje mag genoemd worden.
M. Weiser behandelt de pastel met zoo veel gemak als het penseel, ofschoon het eerste stelsel veel moeijelykheden oplevert, en hier weinig in gebruik is.
- De heer T. Teichmann, gouverneur der provincie Antwerpen, die zoo als men weet, als uitmuntend kunstliefhebber bekend is, heeft eene vedel aengekocht van Stradinanius. Dezelve dagteekend van 1640.
- Het staetsbestuer heeft de volgende heeren gelast, met de uitvoering der borstbeelden der leden van het voorloopig bestuer van België: MM. Jacquet, Van Hove, Van Oemberg, Pruyenbroeck, de Haen en Sterckx. M. Jehotte is gelast met dat van den Regent, baron Surlet de Chokier.
- Men spreekt van het oprichten van standbeelden, van Baudewyn van Constantinopel te Bergen, van Memmelinghe te Brugge en de uitvoering van schilderingen in de voorzael van het Museum van Antwerpen, verbeeldende de roem en grootheid der Vlaemsche School; met dit laetste werk zou de heer de Keyser gelast worden, terwyl de heer Hendrik Leys het stadhuis met historische schilderingen zou verryken.
- Het kabinet van hedendaegsche meesters gevoegd by het Musaeum van Antwerpen komt zich met eene nieuwe schildery te verryken; zy is van Calame en stelt voor: een gezicht van het Vetterhorngebergte in Zwitserland.
- De heer P. Kremer, van wiens voortbrengselen wy reeds meermaels hebben gesproken, heeft een nieuw tafereel voltooid dat dezen kunstenaer tot eer verstrekt. Het stelt wild en vruchten voor, en is met een fiks penseel geschilderd; de kleur is krachtig. Dit lieve stuk versiert het kabinet van den heer Major A. Muscar te Antwerpen.
- Het bestuer der koninklyke Akademie van Antwerpen kondigt aen dat de pryskamp van Rome dit jaer voor de schilderkunst zal zyn geopend. De inschryving moet vóor 14 april aenstaende, gesloten worden.
- Onder het getal der verscheidene tentoonstellingen ten voordeele van den arme in Antwerpen opgericht, is er eene die zeer keurig is samengesteld; het bestuer heeft het schoone by het goede weten te vereenigen. Verscheidene kunstvolle werken hebben wy daer in oogenschouw genomen, byzonder de schoone drachten of consolen die als echte meesterstukken van nyverheidskunst mogen beschouwd worden.
Deze tentoonstelling is in den Trianon in de Huikstraet. Mocht men weldra in alle de steden van ons land, in plaets van nietige zaken, in tentoonstellingen ter verloting te geven, en die grootendeels vreemde nyverheidsvoortbrengsels zyn, zoo als fransche Pendules, enz. schoone werken aen onze nyverheidskunstenaren doen verveerdigen, welk nut zou er daeruit niet voortspruiten? Dan zouden onze landgenoten ten minsten gelegenheid hebben om te bewyzen, dat zy nog hunner vaderen weerd zyn, en even als in vroegere tyden niet moeten wyken voor den vreemde.
- De Volksvertegenwoordiger B. Dumortier werkt vlytig aen eene geschiedenis der hoofdkerk van Doornik. Dit werk zal door meer dan twee honderd houtsneden opgeluisterd wezen, waervan reeds een groot deel afgewerkt zyn.
- De heer Fétis zal eerlang te Brussel de uitgave beginnen van al de werken der belgische komponisten. Deze uitgave zal aenvang nemen met de volledige werken van Rolandus Lassus.
- Met veel genoegen hebben wy vernomen, dat het Staetsbestuer de schildery Christus aen den voet van 't kruis, van M. Joseph Pauwels, van Gent, heeft aengekocht; wy hopen kortelings een van 's meesters werken onzen lezeren mede te deelen.
- De heer Jaek de Braeckelaer heeft onlangs eene lieve groep voltooid, door hem getiteld: de Verwachting. Wy vernemen dat de heer minister van binnenlandsche zaken aen den heer de Brackeleer de taek opgedragen heeft, deze groep in marmer uit te voeren, voor het Museum van Brussel.
- De heer Dautzenberg heeft twee liederen vertaeld in het hoogduischt van den dichter Frans de Cort: de tweede Vader en Magdalena.
- De prachtige zael op het buitengoed van den senateur M. Michiels-Loos is voltooid. Zoo als men weet, was het de heer Louis Verbuecken, die met deze decoratie gelast was.
- Zoo wy vernemen, is er by den baron Van Delft te Antwerpen eene buitengewoon prachtige trepzael ter uitvoering, onder de leiding van de heer P. Dewit onzen gunstiggekenden decoratieschilder.
- De heer Jos. Servais, de gunstiggekende ornemanist, heeft eene belangryke aenbestelling ontvangen van ornementen voor Rusland.
- Eenige vlaemsche schryvers, hadden den dichter Arndt adressen van gelukwensching toegezonden, op zynen 91n geboortedag. Zie hier hoe de geachte man antwoordde in het te Brussel verschynende tydschrift: de Pangermane.
‘Myne dierbare Vlamingen, hertelyksten dank voor uwe lieve betuigingen en herrinneringen. De overoude grysaerd voelt zulks met diepe dankbaerheid.
Uwe liefde woont toch het naeste aen de duitsche stroomen en aen de oudste duitsche zee, die thans de macht en heerlykheid, die der duitsche vlagge toekomt, nog niet ontvouwt, en welke in de middeleeuwen van Brugge en Duinkerken, - o wee! thans nog eene fransche krygshaven - tot aen Hamburg, Straelsund, Dantzig en Riga, zegeryk gebiedend fladderde.
Doch God leeft nog: er zyn nieuwe jeugdige hoopvolle, germaensche dagen in aentocht. Wy zullen en wy willen meê marcheren en ons door Romanen en Slaven niet laten overweldigen.
In deze hoop wensch ik u en aen alle onze vrienden en het gansche groot vaderland dat zoo wyd is als ons tale reikt een gelukkig jaer 1860.’
In Duitscher Trouwe
uw
E.M. Arndt.
Bonn, 30 december 1859.
- Van de pers gekomen by de heeren Van Dieren en Ce: De Kwael des tyds, eene geschiedenis onzer dagen, door Hendrik Conscience, prys 4 franken.
- Verschenen: Gedichten van Jan Van Beers, boekdeel in engelsch formaet van 336 bladzyden. Buiten de stukken in de twee boekdeelen: Jongelingsdroomen en Levensbeelden voorkomende, bevat hy nog de Stoomsleper, bekroond door de Koninklyke Akademie van België.
- By den uitgever Splichall te Turnhout, is een nieuw werk van Dr J. Snieders verschenen; het is getiteld: De Lelie van het Gehucht, eene schets uit het leven der meyerysche boeren.
Het bevat eene plaet van Bernard Wittkamp.
- Te Brussel zyn verschenen de eerste nummers van een Duitsch-Vlaemsch tydschrift getiteld: Der Pangermane; het doel van het tydschrift is de betrekkingen tusschen Hoog- en Nederduitschland nauwer te maken, en als dusdanig kan dit tydschrift een groote invloed uitoefenen. Wy zien met groote belangstelling de aenstaende nummers te gemoet.
- Verschenen: 45e aflevering der Graf- en Gedenkschriften van Antwerpen. Het stuk bevat, onderenderen, de inleiding van het vierde deel, opgesteld door den heer P. Génard.
- Aengekondigd: Brabandsch Musaeum, tydschrift onder het bestuer van Edw. van Even.