De opwekking van Lazarus
Schildery in de St.-Lazaruskerk te Doornik
door Bernard Weiser.
Getrouw aen het besluit dat wy hebben genomen statistische inlichtingen over onze vaderlandsche kunstenaren medetedeelen, schryven wy hier eenige aenteekeningen neder over den verdienstelyken kunstschilder Bernard Weiser, leeraer aen de koninklyke Akademie van Antwerpen.
Bernard-Pieter Weiser, zoon van Bernard-Antoon, decoratieschilder, en van Agnes-Josepha Pernois, zag te Doornik het licht op 30 october 1822; hy ontving de eerste lessen in het teekenen van zynen vader; later, in 1835, trad hy in de Akademie van Antwerpen en werd als leerling in het atelier des kunstschilders Gustaf Wappers ontvangen.
Ten jare 1843 tot hulp-leeraer aen de Antwerpsche Akademie benoemd, werd Weiser by koninklyk besluit van 1 january 1851, als leeraer der doorzichtkunde aengesteld. Intusschen deed hy zich door een aental schilderstukken kennen; wy zullen hier slechts de voornaemste aenhalen, als daer zyn: de Boetende Magdalena; Jeanne d'Arc in het gevang; de Communie van Atala; St-Pieter Tabita tot het leven verwekkende; de XIV Statiën van den H. Kruisweg (voor de parochiekerk van Impe, by Aelst); de Zaligmaker de Vrouwen van Jerusalem troostende (aengekocht door het Staetsbestuer); de H. Catharina, (in het klein Seminarie te Mechelen); de H. Magdalena aen den voet des Kruises, (in het Musaeum van Bergen-Henegauw); de Bloemen des velds, (genrestuk in het Musaeum van Mechelen); de Verwekking van Lazarus, (in de St-Lazaruskerk te Doornik); de Blinde Moeder, aengekocht voor de verloting in de laetste tentoonstelling te Gent; eindelyk verscheidene tafereelen in kabinetten te Antwerpen, te Londen, enz.
De heer Weiser is ook als goed portretschilder gekend; zyne teekeningen, waervan eenige met pastel zyn verveerdigd, worden in eere gehouden.
P.G.