Kunst- en letternieuws.
De Cartons van werken van Duitsche meesters zyn dezer dagen te Antwerpen ten toon gesteld geweest; plaetsgebrek wederhoudt ons heden een artikel over deze kunststukken medetedeelen.
- De heer Frans Verhas, oud-leerling der Koninklyke Akademie van Antwerpen, heeft eene schildery voltooid verbeeldende den H. Gillis in zyn kluis, op het oogenblik dat hy doodelyk getroffen wordt door eenen pyl van eenen der jachtgezellen van koning Lotarius I, die met groote verbazing en droefheid, ontwaert dat hy den hermyt in plaets van eene hinde gewond heeft. Het doek is den schilder door het staetsbestuer aenbesteld, en is bestemd voor de St. Gillis-kerk van Dendermonde alwaer het den hoogen altaer zal versieren.
M. Verhas die sedert geruimen tyd Parys bewoont, heeft ons bewezen dat hy vlaemsch gebleven is, in den vollen zin van het woord; zyn koloriet is weerdig onzer roemryke school.
- M. Bernhard Weiser, professor aen de Koninklyke Akademie van Antwerpen, legt de laeste hand aen een altaerstuk, bestemd voor de St. Lazarus-kerk te Doornik.
M. Weiser heeft voor onderwerp gekozen de opwekking van Lazarus, hetwelk door hem op eene treffende wyze is weêrgegeven. Het oogenblik is dat waerop Christus den overledene heeft opgewekt en deze, in zyn doodslaken gehuld, uit zyn graf opryst. De twee zusters van Lazarus en eenige der apostelen, bevinden zich rechts van den Zaligmaker; links twee joden, op wier gelaet twyfel en verwondering te lezen staet. Het figuer des Zaligmakers is treffend, vol eenvoudige majesteit; en ofschoon de naeststaende figuren krachtig van kleur zyn, blyft het de gansche groep overheerschen. M. Weiser geeft ons een bewys dat hy met even veel gemak godsdienstige en genrestukken behandelt. Doornik is de geboorteplaets van M. Weiser en zyn tafereel zal buiten twyfel met veel genoegen daer ontvangen worden. Wy hopen hetzelve in plaet aen onze lezers mede te deelen, even als dit van M. Verhas.
- M. Bogaerts, een onzer veelbelovende jonge beeldhouwers, heeft een welgelykend portret verveerdigd van wylen heer Rademaekers arrondissementkommissaris te Bergen, byzonderen vriend van M. Loos, onzen achtbaren burgemeester; - hetzelve zal voor 's mans talryke vrienden eene goede herinnering zyn.
M. Bogaerts zal binnen weinig tyds een groot bas-relief beginnen waervan wy de keurige schets in oogenschouw mochten nemen en dat wy hopen, met eene beschryving, later aen onze lezers mede te deelen.
- De heer Claes, de gunstiggekende bouwmeester, onder wiens leiding de nieuwe maetschappy la Concorde op de Meir te Antwerpen, gemaekt werd, heeft zyne taek byna voltooid; wy hebben met veel genoegen het gebouw doorwandeld en moeten bekennen dat niemand meer of beter zulk een monument zou verdeeld of geschikt hebben. De voorgevel is nog al gehekeld geweest door zekere dagbladschryvers, en ofschoon wy er ook niet ten vollen vrede mede hebben, moeten wy toch zeggen dat de bouwmeester, zoowel buiten als binnen, het gebouw met veel overleg en voordeelige schikkingen heeft weten samen te stellen. Antwerpen zal nu ook in bezit zyn, van eene maetschappy die er tot hiertoe ontbrak, en wy denken hier onzen welgemeenden dank te moeten uitdrukken, aen den weledelen heer Julius van Havre aen wiens initiatief en wys beleid, wy zulks te danken hebben.
- De gunstiggekende dryver Lambrecht Van Ryswyck heeft een stel kandelaren verveerdigd voor de kerk van Haesdonck in Vlaenderen; dezelve zyn in ogivalen styl en bevatten, in de voetstukken, basrelieven verbeeldende de twaelf apostelen.
- De begaefde beeldhouwer Van Arendonck arbeidt aen een levensgroote bas-relief voor het gedenkteeken hetwelk aen de nagedachtenis van den heer Hendrik-Raphaël Schaefels in de kerk van den H. Jacobus wordt opgericht.
- De heer Wattlé, over wiens keurige werken reeds vroeger is gesproken, heeft eene schoone zilveren ciborie ten uitvoer gebracht. Op de kuip is eene bas-relief gedreven verbeeldende het laetste avondmael. M. Wattlé bewyst dat hy zich ernstig op den gothieken of ogivalen styl toelegt.
- De gebroeders Mareels, beeldhouwers, verveerdigen op dit oogenblik, eenige schoone werken voor verschillige kerken in Vlaenderen; wy zullen op dezelve later terug komen.
- In het huis van MM. Numan en Van de Velden heeft men een prachtig vaendel ten uitvoer gebracht voor de koninklyke maetschappy de Scheldegalm van Antwerpen, M. Van den Dries, beeldhouwer, heeft zich gelast met het kroonwerk.
- MM. J De Roy en William, decoratieschilders, hebben de laetste hand gelegd aen de keurige schildering van het magazyn, van den heer Cuperus, koopman in thé, te Antwerpen. - M. Louis Verbuecken is bezig met de decoratie, van eene prachtige zael op het buitenverblyf van den achtbaren senateur M. Michiels-Loos.
- Dezer dagen was in het atelier van den heer Bestuerder der Akademie van Mechelen, een schilderstuk geplaetst van 's kunstenaers zoon den heer Victor Vervloet. Dit tafereel vertoont het Kasteel van Bocht, en werd voor rekening van den eigenaer van dit slot uitgevoerd. Allen die deze schildery in oogenschouw mochten nemen, getuigden dat dit werk de faem niet zal verminderen welke de schilder van eene menigte monumenten uit Roomen, Venetië, Parys, Holland, Duitschland en België heeft verworven en denken dat de edele liefhebber een alderbesten keus gedaen heeft met den heer Vervloet te gelasten met de uitvoering van dit groot werk.
- M. Van Kesteren, boekhandelaer te Amsterdam, zal kortelings eene volksuitgave beginnen van de gedichten van Jan Van Beers.
- Wy hebben het gedicht ontvangen waermede de heer J. van Beers den lauwer heeft behaeld in den pryskamp geopend ter gelegenheid van den vyf-en-twintigsten verjaerdag der oprichting der belgische yzeren wegen. Dit stuk is den dichter der Jongelingsdroomen en der Levensbeelden weerdig; de heer Van Beers heeft met gevoel en ware poëzy een onderwerp behandeld dat, by den eersten aenblik, weinige stof tot dichterlyke vlucht scheen te bezitten.