Kunst- en letternieuws.
De heer Nic. De Keyser bestuerder der koninklyke Akademie van Antwerpen, arbeidt aen eenige portretten. Wy merken vooral het afbeeldsel eener dame op. De kunstenaer heeft wederom aen dit tafereel die poëzy geschonken, welke men zoo vaek in zyne voorbrengselen bewondert. De houding is natuerlyk en grootsch. De gelykenis moet treffend zyn.
- De heer E. Corr heeft in de laetste zitting der koninklyke Akademie te Brussel een verslag gedaen over de plaetsneêkunde in België; men aenziet dit schrift als zeer belangwekkend.
- In het atelier des heeren David Col, merkten wy dezer dagen een geestig tafereel op: aen tafel. Eenige lustige gezellen hebben zich aen tafel een weinig te veel vergast; de redevoering heeft waerschynelyk een al te driftig karakter genomen en, in de zalige opgewondenheid, zyn tafel en stoelen omgeworpen. De heer Col heeft dit onderwerp met veel takt behandeld; hy gelukt er buitengewoon wel in de burgertypen onzer eeuw op het doek te brengen; in zyn voortbrengsel heerscht waerheid, natuer.
- De heer Callebert heeft de laetste hand gelegd aen zyn tafereel: Een mirakel van den H. Franciseus-Xaverius, apostel van Indië; dit stuk heeft groote verdiensten; het is bestemd om in de tentoonstelling te Gent geplaetst te worden.
- Het konkoers voor muziekale kompositie, door de harmonie van Ste-Cecilia, van Bevere naby Audenaerde, uitgeschreven, overtreft verre weg aller verwachting: niet min dan 22 marchen en 25 pas-redoublés, zyn ten pryskampe ingezonden; bygevolg zullen er in elke kategorie twee pryzen worden vergund.
- Verschenen by Simoneau en Convey, te Brussel: De welvaert van België onder de regering van Leopold I, steendrukplaet naer het zinnebeeldig kunstwerk samengesteld en uitgevoerd door M. Désiré Van Spilbeeck, voor het banket door de wetgevende kamers Z.M. aengeboden, ter gelegenheid der 25e verjaring zyner regering, den 21 july 1856.
Deze plaet, eene der goede herinneringen van dat feest, is verkrygbaer te Antwerpen by den heer Tessaro, Schoenmerkt.
Wy ontleenen het volgende aen de beschryving dier feesten door Hendrik Conscience, (bladz. 71). ‘Ten einde der groote tafel, regt over de plaets waer zyne Majesteit gedurende het feestmael was gezeten, staet het eigenaerdig kunstgewrocht, dat M. Van Spilbeeck van Antwerpen, gelast werd tot versiering der koninklyke tafel te verveerdigen. Het is eene soort van triomfpoort, geheel in suiker gebeeldhouwd. Eene rei schoone basrelieven, de vryheden der belgen verbeeldende, vormt het voetstuk; de steenen, waeruit het gewelf der poort is gevormd, herinneren aen de vyf-en-twintig jaren van 's koning regering; boven deze steenen ziet men de zinnebeeldige kenmerken der nyverheid van elke provintie des lands. Van wederzyde staet een goed uitgevoerd beeld, het eene de Kamer der Volksvertegenwoordigers, en het andere het Senaet voorstellende.
Het geheele heeft tot kroonwerk eene voetzuil die gesteund is door de zinnebeelden van Wysheid, Overvloed, Vooruitgang en Vrede, en waerboven het standbeeld des konings zich verheft.
Dit gewrocht, met veel geest ontworpen en zeer keurig uitgevoerd, vereert den jongen kunstenaer die het verveerdigde.’ (Zie verder de Vlaemsche School, 2e jaergang, bladz. 127.)
Wy raden eenieder aen zich deze plaet aen te schaffen die een der bewyzen is van den vooruitgang der kunsten toegepast aen de nyverheid, een vak waer M. Van Spilbeeck een der onvermoeibare en yverige voorstanders van is.
- Verschenen: Graf- en gedenkschriften der provintie Antwerpen. 43e aflevering, stad Mechelen, tweede stuk, dezer belangryke uitgave. Antwerpen, drukkery J.-E. Buschmann.