Wetenschappen en nyverheid.
Nieuwe Graveerwyze. - By het fransche ministerie van oorlog te Parys, heeft men eene nieuwe zeer belangryke graveerwyze voor de landkaerten in voegen gebracht. De rasheid en de gemakkelykheid van uitvoering, de zekerheid van goeden uitval, moeten ongetwyfeld bydragen om haer tot eene algemeene toepassing uit te breiden.
De oorspronkelyke teekening moet geschieden op doorschynend papier; men spreidt deze uit en vestigt ze op eene pleine tafel, de trekken naer onder; hierop giet men, ter dikte van eenen millimeter, eene oplossing van lym welke men laet droogen, of men spant er een stuk lympapier over. Met eenen droogen punt volgt men alle de trekken en krabt ze in den lym. Opden lym giet men eene oplossing van guttapercha in koolzwavelstof, eenen millimeter hoog; na het uitdroogen van den oplosmiddel, wykt men met koud water het blad lym van het gutta-perchablad los, en op dit laetste, maekt men door de galvanoplastische bewerkingen, eene koperen plaet, waermede men in de kopersneêpers drukken kan. Wy hebben dus eerst de oorspronkelyke teekening omgedraeid, en daervan eenen doortrek op lym in denzelfden zin of averrechts; de afgieting in gutta-percha rechts; het koper averrechts en eindelyk den afdruk rechts.
Van eerst af aen en zonder eenige moeite, was de uitslag onverbeterlyk, en deze uitvinding van den heer Defrance, ambtenaer aen het ministerie van oorlog van Frankryk, heeft geene kindsheid moeten doorgaen.
Indien men een groot getal afdrukken van deze platen te trekken heeft, loopt men het gevaer van ze te vernietigen. Het veryzeren der koperplaten door de HH. Garnier en Salmon uitgevonden, dient om deze moeijelykheid uit den weg te ruimen, en laet toe van deze platen zoo veel afdrukken te nemen als van de stalen platen.
Het veryzeren geschiedt op de volgende wyze: men bereidt een veryzeringbad met water: 10 deelen; en chloorwaterstofammoniak: 1 deel; hierin hangt men twee yzeren platen, ieder in verband met eenen pool van eenen Bunzenschen pot. Door eene werking van twee of dry dagen, is het water genoegzaem met yzerzout geladen: dit is een byzonder yzerzout welk men door geene andere chemische bewerking bekomt. Men neemt dan de plaet yzer van den negatieve pool weg, en in de plaets, zet men de te veryzeren koperen plaet. Op weinige oogenblikken is deze werking volbracht: de heele oppervlakte bedekt zich men schoon blinkend yzer; zoohaest de boorden zich verzwerten is de yzerpel dik genoeg. Men wascht de plaet met zuiver water, droogt ze en wascht ze nogmaels met terpentyngeest.
Als door het afdrukken het yzer versleten is, neemt men het door verdunt zwavelzuer weg en vernieuwt het gansch.
C. Ommeganck.