Nyverheidskunst.
Voor de eerste mael dat wy ons op het terrein der letteren gewagen om eenige regelen toe te wyden aen de kunst op de nyverheid toegepast, denken wy het noodig onze denkwyze nopens dezelve te doen kennen.
De kunst heeft ten alle tyde den mensch veredeld, en was onbetwistbaer de grootste dryfveêr der volksbeschaving.
De kunst dan, op onze dagen, aen de nyverheid toegepast, moet ook, niet alleen den nyveraer verredelen, maer gelukkig maken, en is, volgens ons, de eenige redmiddel tegen den kanker die de samenleving ondermynt: de zucht naer goud en fortuin.
Boezemt den nyveraer, den ambachtsman, liefde voor de kunst in, en gy zult in een gedeelte van het volk, dichterlyke gevoelens doen ontstaen, die vrede, eendracht en geluk zullen te weeg brengen, en de gedurige ballingschap van het leven met glinsterende steenen bezaeijen.
Onze voorvaderen moesten allen met een innig gevoel van kunst bezield zyn: bewonder onze ogivale kerken, torens, belfrooten, en zie of een bouwmeester, met welk talent hy ook begaefd ware, doch zonder dit gevoel, een tempel zou doen ten uitvoer brengen zoo als wy er in ons midden hebben? Of hy een zoo verlichten werkman zou vinden, dat deze aen de grootsche scheppingen zyns meesters, een eeuwig bestaen kon schenken? Neen, het volk, de werkman, de nyveraer, ieder in zyn vak, moet kunstenaer zyn of kunstgevoel bezitten, om reuzenwerken tot stand te brengen, zoo als de middeneeuwen er ons zoo menige hebben geleverd.
Het geleerde Duitschland heeft dit reeds lang begrepen; sedert 42 jaren arbeiden en kunstenaer, en kunstnyveraer, en werkman, met bezield gemoed, aen de voltrekking van de zoo beroemde kerk van Keulen; thans ook, laet het ons bekennen, is het aen dit algemeen kunstgevoel te danken dat de ogivale bouwtrant by ons, even als in Engeland en Frankryk herleeft.
Indien wy dus willen dat de kunst meer op de nyverheid worde toegepast, dan is het ook de plicht van alwie de vooruitgang in zyn vaderland betracht, die persoonen aentemoedigen, welke zich deze taek tot doel van hun streven maken.
In de laetste jaren, heeft België verschillige mannen zien ontstaen welke, in hun vak, diegene der vroegere eeuwen naby streven. Zoo hebben wy schrynwerkers, smeden, zilverdryvers, enz. enz.; doch er is iets, hetgeen wy denken aen de geleerde wereld te moeten voordragen, eene vraeg die, by het eerste gedacht, wellicht een schaterlach te weeg zal brengen, doch voor ons zeer ernstig is.
Wat is nyverheidskunst?
Waer eindigt beeldende kunst?
Waer begint nyverheidskunst?