Het gedenkteeken der ‘Place des Martyrs’ te Brussel.
De Vlaemsche School toont met fierheid den naem van Willem Geefs, als van een dier zonen welke in de laetste tyden, het meest tot haren roem hebben bygedragen. De werken dezes kunstenaers doen zich door een fyn en dichterlyk gevoel opmerken, terwyl het grootsche hunner behandeling hen eene weerdige plaets tusschen de beste voortbrengselen onzer school inruimt.
Willem Geefs heeft een buitengewoon groot getal beelden voortgebracht. Onder de grootere scheppingen welke wy aen den beitel dezes kunstenaers zyn verschuldigd, wordt het gedenkteeken der Place des Martyrs te Brussel, even als het standbeeld van generael Belliard in de zelfde stad; het beeld van Rubens te Antwerpen, en datgene van Grétry te Luik gerekend. Het eerste dezer voortbrengselen deelen wy hier in plaet mede; het is te zeer gekend dan dat wy er eene lange beschryving zouden moeten van geven. Op eene voetzuil, omringd van vier geniën, staet het beeld van België verheven. Met de rechterhand teekent zy de namen op van diegene harer kinderen welke in de septemberdagen te Brussel zyn gesneuveld.
Het gedenkteeken der Place des Martyrs werd met buitengewoonen luister ingehuldigd, en sedert dit oogenblik, is dit kunststuk het voorwerp der onafgebrokene bezoeken geworden van alle ware kunstminnaer die de hoofdstad binnen treedt.
Als beeldhouwer en als mensch verdient Willem Geefs de hulde zyner landgenooten. De redaktieraed der Vlaemsche School, welke zoo graeg de levensschetsen onzer voorname meesters in de kolommen van dit tydschrift opneemt, hoopt eensdaegs het levensbericht te kunnen mededeelen eens mans die eenen waren luister aen onze huidige vaderlandsche school heeft bygezet.