Kunst- en letternieuws.
Dezer dagen, zegt de Eendragt, werd hier ter stede, in de zael van het Kunstgenootschap, eene schildery van den heer Hendrik Leys tentoongesteld, verbeeldende: Maria van Bourgondië, aelmoessen uitdeelende aen de armen van Brugge. Dit tafereel is, naer het oordeel van alle deskundigen, die het gezien hebben, een meesterstuk te noemen, zoo ten opzichte van schepping en samenstelling, als met betrekking tot de uitvoering, teekening en koloriet. Jammer maer dat dit kunstgewrocht niet in het land mag blyven: het is voor een ryk kabinet in Engeland bestemd.
- Onze verdienstelyke medewerker de heer Ed. Dujardin, heeft de hand gelegd aen een nieuw godsdienstig tafereel welk bestemd is voor eene parochiale kerk van Noord-Braband. Het stelt de Onbevlekte Maegd voor, door de verschillende standen der samenleving aengeroepen.
- Een onzer verdienstelyke schilders, de heer P. Kremer van Antwerpen, heeft de laetste hand gelegd aen een tafereel dat bestemd is om den lof der kenners weg te dragen; het stelt den kunstschilder Watteau voor, die een landfeest bywoont, zyn teekenstift vat en de dansende reijen op het papier poogt af te schetsen. Echt aengenaem is dit onderwerp behandeld. Op het voorplan, naest een ryk buffet, zit de kunstenaer yverig aen zyn werk; naest hem bevindt zich eene frische deerne die zich onledig houdt met fruit en andere spyzen te plaetsen. In de diepte, ontwaert men een aental freulen en jonkers die zich aen de vreugden des danses overgeven. Een heerlyk landschep, door eene ondergaende zon opgehelderd, schenkt aen het uitzicht een dichterlyken toon die verrukt en doet mymeren.
- Wy hebben, zegt de Eendragt, een nieuw verlies voor de vlaemsche letterkunde en inzonderheid voor het lager onderwys te betreuren: in den nacht van den 18 tot den 19 April 1858, overleed te Gent, de heer Judocus Johannes Steyaert, hoofdonderwyzer by eene van stads kostelooze jongensscholen, by de jongelingsschool en de weezengestichten; lid der maetschappy van schoone kunsten en letterkunde, werkend lid en daerby schatbewaerder der Maetschappy van vlaemsche letteroefening: de Tael is gansch het Volk, en van verschillende andere kunst- en lettergenootschappen.
De heer Steyaert was te Gent, den 26 april 1799 geboren, en had derhalve het 59e jaer zyns levens niet bereikt.
- Verschenen by J.-E. Buschmann: Graf- en Gedenkschriften der provincie Antwerpen; 35e aflevering. - Deze aflevering bevat het einde der abdy van S. Salvator en het begin van S. Augustinus kerk.
- Te Rousselaere, by de Brauwer-Stock, is verschenen het tweede stuk der Rumbeeksche avondstonden, uitgegeven door de Maetschappy De vereenigde vrienden, te Rumbeke. In een volgend stuk komen wy op dit boekdeel, dat de kerkelyke goedkeuring draegt, nader terug.
- Aengekondigd, by J.P. Van Dieren et Co. te Antwerpen: Batavia, historisch tafereel uit de XVIIe eeuw, door Hendrik Conscience.
‘Het is met een waer genoegen, zegt het Prospectus, dat wy onzen lezeren laten kennen dat de heer Ed. Dujardin, de vernuftige versierder van Concience's vroegere werken, nogmaels heeft toegestemd om ons de hulp van zyn talent tot de opluistering dezer uitgave te verleenen, en reeds voor het werk Batavia twaelf schoone platen heeft geteekend.’
Voorwaerden. - Het werk Batavia zal dry boekdeelen uitmaken elk van ongeveer 200 bladzyden, op schoon papier, formaet en druk als de vorige afzonderlyke uitgaven van Conscience's werken; - het formaet der volledige werken gelyk zynde aen de vorige afzonderlyke uitgaven, kan Batavia als een vervolg der komplete werken beschouwd worden.
Prys van het geheele werk, by inteekening, zes franken.
- Geschiedenis van hertog Jan den Eersten van Braband en zyn tydvak, door Karel F. Stallaert, Professor aen het Koninglyk Athenaeum te Brussel, lid der Maetschappy van Nederlandsche letterkunde te Leiden. - Het werk zal twee schoone boekdeelen in-8vo uitmaken, beslaende elk ongeveer 320 bladzyden, letter en papier gelyk aen de ‘Gedichten van Ledeganck’. Het zal verschynen in vier afleveringen, die elkander van drie tot drie maenden opvolgen zullen. De prys der aflevering is bepaeld op 3 franken voor België, betaelbaer by ontvangst.
- Onder den titel Liedjes en Deuntjes, heeft de heer S.J. Dodd, by den boekhandelaer Kiessling, te Brussel, een fraei boekdeeltje van een honderdtal bladzyden, bevattende dertig liederen en romancen, laten verschynen. Het meerendeel dier liederen moeten onder de politieke worden gerangschikt, en ofschoon wy sommigen wel wat scherp vinden, en niet immer gansch kunnen bytreden, moeten wy echter bekennen dat allen, onder het oogpunt der Vlaemsche Beweging beschouwd, een zuiver nationael gevoel laten doorstralen. Misschien is dit wel de rede waerom de heer Dodd, in enkele gevallen, onzes inziens ten minste, sommige persoonen wat al te streng behandelt. Wat er ook van zy, het boekdeeltje door den heer Dodd uitgegeven, toont ons aen, dat hy het volkslied verstaet, den vorm van dit moeijelyk vak der dichtkunst gansch meester is, en tusschen de goede liederendichters onzes lands eene plaets inneemt. Wy zien met belangstelling zyn Lief en leed, een bundel gedichten, en Jaek en Jan, zedenverhael, te gemoet.
- Aengekondigd by M.r Stock-Werbrouck, te Rousselaere: Vlaemsche dichtoefeningen van den eerweerden heer Guido Gezelle, pbr., professor in 't klein Seminarie, te Rousselaere. Het werk zal een boekdeel van 200 bladz. in-8o uitmaken, en tegen den prys van fr. 2.50 den heeren inteekenaren worden afgeleverd.