Kunst- en letternieuws.
Op 29 mei werd de heer N. De Keyser plechtiglyk als bestuerder der Koninklyke Akademie van Antwerpen ingehuldigd. Een prachtig banket werd hem door het professorael-korps en het bestuer der Akademie aengeboden, terwyl de leerlingen der Akademie hem een schitterend feest in den hof van het Musaeum hadden bereid. Van haren kant heeft de St.-Lukas Gilde hem in zyne woonst hare hulde gebracht. In een volgend nummer komen wy breedvoerig op dit feest terug.
- De mededingers in de staelgravuer, voor den prys van Rome, hebben hunne werkzaemheden begonnen. Er waren negen voorloopige mededingers De heer Nauwens, leerling der klas van staelgravuer by de Koninklyke Akademie van Antwerpen, heeft de eerste plaets bekomen.
- Dezer dagen zyn in de zalen van het Antwerpsch Musaeum de portretten van HH. KK. HH. den hertog van Braband en den graef van Vlaenderen, geschilderd door B.on Gustaf Wappers, ten toon gesteld. Alhoewel deze kunststukken, gelyk al de werken van den begaefden meester, door groote hoedanigheden uitschitteren, beklagen de vrienden der Vlaemsche School dat Wappers min of meer in deze tafereelen is afgeweken van overleveringen die hy zelf terug had ingevoerd. In een volgend nummer zullen wy de levensschets van den beroemden schilder mededeelen.
- Uit België hebben vele kunstenaren deel genomen aen de algemeene tentoonstelling van Parys; zy zyn er vertegenwoordigd door 272 werken, die zich aldus verdeelen: 224 schilderyen, 29 beeldhouwstukken, 17 gravuren en 2 bouwontwerpen. - Noord-Nederland heeft 131 werken ingezonden, waeronder 94 schilderyen en 26 gravuren.
- Men schryft uit Brussel: ‘Eene prachtige schildery van den heer Leys, verbeeldende Grietje uit Faust, is dezer dagen door Z.K.H. den hertog van Saksen-Coburg aengekocht.’
- De heer Belmont, consul-generael der Nederlanden, heeft in de tentoonstelling van Schoone Kunsten, de Lezing, van Alfred Stevens, aengekocht. Het Uer des Tweegevechts, van Willems, en de Nieuwjaersmorgen, van Leys, zyn aengekocht door eenen franschen liefhebber.
- Het bestuer van het Willem's Fonds te Gent, heeft eene prysvraeg uitgeschreven. Plaetsgebrek verplicht ons de afkondiging van het programma tot de volgende aflevering te verschuiven.
- Voor den pryskamp van den roman, uitgeschreven door den uitgever der Gazette van Gent, zyn tien mededingende stukken ingekomen. Het jury benoemd ter beoordeeling dezer stukken is samengesteld uit de heeren F. Rens. J.r Blommaert, Pr. Van Duyse, Willem Rogghé en P. Geiregat, letterkundigen te Gent.
- Het jury voor den pryskamp van het drama, uitgeschreven door de maetschappy Voor Tael en Kunst, van Antwerpen, heeft over de ingezondene stukken uitspraek gedaen. Met eenparige stemmen hebben de rechters beslist, dat geen der ingezondene stukken beantwoordde aen den geest van het uitgeschreven drama en diensvolgens is de prys niet toegekend geworden. Nogthans stelt het jury voor eene aenmoediging van honderd franken toe te kennen, aen elk der twee best ingekomene stukken, zynde de Vrouw van Egmont en de Blinde Heva. Als schryvers hiervan hebben zich doen kennen de heer Eug. Zetternam voor het eerste en de heer A. Snieders Jr. voor het tweede.
- De reis die de maetschappy St.-Coecilia, van Mechelen, in Holland heeft ondernomen, met het doel concertos ten voordeele der noodlydenden door de overstroomingen te geven, is een ware zegeprael geweest.
By al de reizen door kunstgenootschappen ondernomen, hebben weinige dezer hunne poogingen met zulken byval bekroond gezien: op den dag der concertos, door de fanfaren der maetschappy onder het geleide van den heer Hartmann gegeven, volgden de avondfeesten die door de chooren werden opgeluisterd. Vyf-en-twintig leden der zangafdeeling der Groote-Harmonie van Brussel, hadden zich by hunne vrienden van Mechelen gevoegd, en de hollandsche dagbladen noemen met lof de heeren Deprez, Warnots, Deligne, Dumont en de Wolf, pianist, die zich byzonder hebben onderscheiden.
H.M. de koningin der Nederlanden en prinses Hendrik hebben de concertos van den Haag bygewoond en verscheidene malen hunne hooge voldoening te kennen gegeven.
- De heer Aug. Snieders J.r, vlaemsch letterkundige, is door den koning der Nederlanden, tot ridder der Eikenkroon benoemd.
- Het Vlaemsch, de ryke plooibare tael van de meerderheid der Belgen, wordt gedurig aen al meer in eere gebracht. Alzoo heeft doktor Snellaert, van Gent, het verslag over den vyfjaerlykschen pryskamp van vlaemsche letterkunde, in de laetste plechtige vergadering der Koninklyke Akademie, te Brussel, in onze moedertael voorgedragen. Eere zy dezen geleerden schryver voor zyne vaderlandslievende daed! Mogen voortaen onze taelgenooten, welke van officiële instellingen deel maken, hunne poogingen vereenigen, om jegens de vlaemsche tael de miskenning te doen ophouden, die reeds maer al te lang op haer heeft gedrukt.
Ook over eenige leden der Akademie van geneeskunde hebben wy lof te spreken. By hare laetste prysuitschryving had deze geleerde vergadering bepaeld, dat de mededingende verhandelingen in het Fransch of in het Latyn moesten opgesteld worden. De tael der Vlamingen was dus ook hier uitgesloten. Verscheidene vlaemsche maetschappyen en invloedhebbende vrienden onzer nationale weerdigheid hebben niet vergeefs op meer billykheid by eenige leden der Akademie van geneeskunde aengedrongen. In zitting van 26 mei jl. heeft professor Mareska, van Gent, ondersteund door doktor Broeckx van Antwerpen, onzen geachten medewerker, en professor Burggraeve van Gent, het voorstel gedaen, dat het Vlaemsch op gelyken voet met de twee voornoemde talen zou worden gesteld. Na eene tamelyk hevige woordenwisseling, heeft het gezond verstand gezegepraeld, en is het voorstel met schier algemeene stemmen aengenomen.
- Verschenen, te Antwerpen, by P.J. Van Dieren: Het Bloemengraf, door Aug. Snieders Jr., met teekening door Jos. Bellemans op hout gesneden door H. Brown.
Johan Van Rotterdam.