Wiens bibliotheek is dit?
Studiedag
In het kader van de huidige problematiek omtrent de steeds groeiende informatiestroom, houdt de veelheid ervan een gevaar in voor de individuele gebruiker. Met andere woorden: is de individuele gebruiker nog zichtbaar in de openbare bibliotheek? De rol van de openbare bibliotheek als informatiebemiddelaar komt onder zware druk te staan.
Opties dienen genomen, waarbij de vraag rijst: beantwoorden ze aan wat de gebruiker van de openbare bibliotheek verwacht? Geeft de huidige werking van de openbare bibliotheek de zekerheid dat zij de gemeenschappelijke bibliotheek is die zij zou moeten zijn; en zoals door beleid en beheer in intentieverklaringen graag wordt beklemtoond, namelijk: de openbare bibliotheek is er voor iedereen! En dit binnen haar informatieve, educatieve, recreatieve en culturele functie.
Zolang de openbare bibliotheek de resultaten boekt die men van haar verwacht zal men ze verder blijven subsidiëren en kan zij haar vitale rol binnen een voortdurend democratiseringsproces verder zetten.
Rond de sleutelproblematiek van de gebruikersgerichte bibliotheek houdt de Bibliotheekvereniging van het Willemsfonds op zaterdag 27 november 1993 een studiedag onder de titel Wiens bibliotheek is dit? Plaats van het gebeuren is het Lakenmetershuis, Vrijdagmarkt 25 te Gent.
De studiedag wordt geopend door het referaat van Wim de la Court, voormalig directeur van de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. Onder de titel De (ethische) grenzen van de collectievorming zal hij praten over het onderzoek naar de collecties en de criteria voor collectievorming in de openbare bibliotheek. Annemie Vercruysse, stafmedewerker van de Pluralistische Organisatie voor Bibliotheekgebruik (PLOB) zal de problematiek benaderen vanuit de invalshoek van de individuele gebruiker. Zij zal spreken over de aanwezigheid van de gebruiker in de openbare bibliotheek. Garandeert de veelheid het antwoord op de vraag van de individuele gebruiker? Is de identiteit van de gebruiker aanwezig? Bezit de gebruiker nog wel een identiteit? Bestaat er wezenlijke inspraak van de gebruiker in de openbare bibliotheek? Waarom is er een (toenemende) vervreemding tussen de gebruiker en de openbare bibliotheek?
Onder de titel Veranderende doelgroepen gaat Christien Dupont op zoek naar ‘andere’ gebruikersgroepen voor de openbare bibliotheek. Door het openstellen van de grenzen binnen een Verenigd Europa, de versnelde democratiseringsprocessen elders en de toenemende conflicten binnen een veranderende wereld, wordt de samenstelling van de bevolking in Vlaanderen gevarieerder, en wordt dit land ook voor korte of langere tijd gastheer. De aanwezigheid van andere culturen, de etnische verscheidenheid en de problematiek van een bevolking in beweging, vragen aangepaste voorzieningen op sociaal, informatief, educatief, cultureel en recreatief vlak. Hoe kunnen openbare bibliotheken qua informatie- en materialenverstrekking daarop inspelen? Christien Dupont is medewerker van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.
Op basis van de referaten treden de deelnemers aan de studiedag na de middag met elkaar in discussie rond de opties voor de toekomst. De resultaten van deze discussie worden gebundeld in een conclusie die via Boek en Bibliotheek naar de bibliotheeksector en de gebruikers wordt verspreid.
Noteer de datum alvast in uw agenda!