Gilbert Swimberghe
Enkele jaren geleden begon het Willemsfonds met het uitgeven van een reeks kunstmonografieën met als titel ‘Beeld/Spraak’. Er verschenen tot nu toe zes nummers, respectievelijk handelend over Camiel Van Breedam, Enk De Kramer, Roel D'Haese, Mark Verstockt, Renaat Ivens en Remy Cornelissen.
In de zevende, pas verschenen monografie schrijft kunstcriticus Jaak Fontier over het werk van Gilbert Swimberghe. De auteur, in hetzelfde jaar als de schilder geboren (1927), heeft het werk en zijn ontwikkelingsgang op de voet gevolgd en is dus bijzonder goed geplaatst om het te duiden en te situeren in de Belgische en Europese context. Vertrekkend vanuit de expressionistische visie heeft Swimberghe in een geleidelijke en consequente evolutie omstreeks 1960 de geometrische abstractie bereikt en die strekking op persoonlijke wijze uitgewerkt in schilderijen, steenmozaïeken, reliëfs en zeefdrukken. Tijdens de laatste tien jaar ging de overgang samen naar een meer dynamische, bewogen schilder- en tekenwijze. Fundamenteel picturale eigenschappen kenmerken dat deel van het oeuvre, ongetwijfeld het hoogtepunt uit de veertigjarige loopbaan, dat zowel in de tekst als door de illustratie grote aandacht krijgt. Een verantwoorde bibliografie sluit het boek af en vormt voor elke verdere studie van het oeuvre van Swimberghe een uitstekend uitgangspunt.
‘Jaak Fontier: Gilbert Swimberghe’. Kunstmonografie van het Willemsfonds, nr. 7, 64 blz. 21 cm × 15 cm, illustraties in kleur en zwart-wit.
Te verkrijgen door storting van 325 fr. (verzendingskosten inbegrepen) op rekeningnummer 001-0281728-19 van het Willemsfonds vzw, Ham 113, 9000 Gent, met vermelding ‘Swimberghe’.