heeft is niet te tellen. Zijn hele lange leven van handschriften verwerven is gevuld met afdingen op overeengekomen prijzen, uitstellen van betalingen, arrogante en pijnlijke briefwisselingen, waarin hij zijn schuldeisers - naast grote veilinghuizen en antiquairs ook kleine handelaars, drukkers en dienstpersoneel - onveranderlijk schurken noemt. Iedereen, ook zijn familieleden, hebben moeten opdraaien voor de terugbetalingen wanneer die te langen laatste niet meer uitgesteld konden worden.
Voorlopig echter bleeft dit alles nog binnen menselijke proporties. Dank zij het fortuin van zijn vader moest hij geen beroep uitoefenen en kon hij zich geheel aan zijn hobby's wijden. Verliefd geworden op de adellijke Henrietta Molyneux kwam hij in conflict met zijn vader, die van oordeel was dat de bruidschat van het meisje veel te klein was. Gelukkig overleed Thomas sr. in 1818, zodat het huwelijk uiteindelijk toch kon doorgaan. Eruit werden drie dochters geboren, die de geschiedenis zijn ingegaan als modellen van hartelijkheid, lieftalligheid en plichtsbetrachting: Henrietta, Mary en Kate; deze laatste zag het levenslicht in Bern, waarheen hel echtpaar in 1823 was gevlucht om aan schuldeisers te ontsnappen: een gelegenheid voor onze bibliofiel om zijn aankopen nu ook tot de Zwitserse boekenmarkt uit te breiden. Het is duidelijk dat het vaderlijk erfgoed, hoe aanzienlijk het ook was, in gevaar kwam door de aankoop van boeken en handschriften, eerst alleen in Engeland, weldra ook op het vasteland: hier waren, na de ondergang van het Franse keizerrijk, de boeken uit de kerkelijke en adellijke bibliotheken die door de Franse Revolutie waren gekonfiskeerd bij honderdduizenden op de markt gekomen, en Phillipps was waarlijk niet de enige Engelse bibliofiel die van deze buitenkans een dankbaar gebruik heeft gemaakt.
Het is zonder meer duidelijk dat, ondanks alle commerciële praktijken die de baron zich permitteerde, op alles moest bezuinigd worden wilde hij in dit tempo blijven voort kopen: mevrouw Phillipps zou wel begrijpen dat zij eigenlijk niet zoveel kleren nodig had; het beschikbare dienstpersoneel kon evengoed in de bibliotheek als in de huishouding tewerk gesteld worden, en zelfs de dochtertjes hadden hun bijdrage te leveren: fier schrijven ze aan hun vader, wanneer die weer eens op boekenjacht is, hoeveel handschriften ze hebben gefolieerd en gestempeld, hoeveel archiefstukken en stambomen ze hebben gekopieerd.
Daar de bibliotheek voortdurend uitbreiding nam, stonden weldra alle kamers van het mooie landhuis bedolven onder de boeken, en vaak moesten deze jarenlang in kisten blijven staan.
Ondertussen hadden zijn pogingen om ook in de politiek een rol te spelen geen succes, niet het minst door zijn gebrek aan takt, zijn opvliegendheid en zijn gierigheid. In 1832 stierf zijn vrouw, van wie hij gaandeweg was vervreemd. Zijn pogingen om te hertrouwen leidden pas tien jaar later tot een resultaat: het kwam er voor de bibliofiel namelijk op aan een vrouw te vinden die £50.000 als bruidschat mee zou brengen. De briefwisseling die hij omtrent deze transaktie met talrijke schoonvaders in spe gevoerd heeft is ronduit schaamteloos te noemen.
Maar dat men op die manier nog een aardige vrouw kan krijgen en, meer nog, een over het algemeen gelukkig huwelijk tot stand kan brengen doet ons toch nadenken over onze hedendaagse opvattingen inzake partnerkeuze.
Dank zij de reeds bijeengebrachte handschriftelijke schatten, die langzamerhand met die van grote openbare instellingen als het British Museum en de Bodleian Library van Oxford konden vergeleken worden werd Middle Hill een trekpleister voo[r] Engelse geleerden en ‘antiquarians’ die er handschriften kwamen bestuderen (in dit opzicht was Sir Thomas zeer liberaal) en die veelal als tegenprestatie informatie verschaften u[it] andere bibliotheken en archieven. Onder hen bevond zich de schitterende student James Orchard Ha[l]liwell, die later een vooraanstaan[d] Shakespeare-kenner zou worde[n] maar reeds op 19-jarige leeftijd ‘A fe[w] hints to novices in manuscript literature’ geschreven had. De vriendschap van de bibliofiel voor de veelbelovende jonge geleerde maakte plaat[s] voor ergernis, toen hij tussen hem e[n] zijn oudste dochter genegenheid za[g] groeien, en sloeg om in bittere ha[at] nadat het jonge paar heimelijk in he[t] huwelijk was getreden. De daaropvolgende dertig jaar heeft Phillipps alle[s] gedaan wat in zijn macht lag om zi[jn] schoonzoon in een kwaad daglicht [te] stellen en schade te berokkenen. Ha[l]liwell schijnt inderdaad tijdens zi[jn] studentenjaren handschriften uit Trinity College in Cambridge ontvreem[d] te hebben en aan het British Museum te hebben verkocht; men heeft d[it] echter nooit kunnen bewijzen en ee[n] rechtsvervolging heeft dan ook ni[et] plaats gegrepen; alleen is Halliwell t[ij]delijk de toegang tot het British Museum ontzegd geworden. Tegenove[r] deze ernstige misstap staat de gro[te] waardigheid, waarmee hij de giftig[e] aantijgingen van zijn schoonvade[r] steeds heeft beantwoord. Nog bewon-