moest het afleggen tegen pianisten als Manz, Vodenitcharov en Blumenthal, alhoewel zij het beeld van de musicus opgehangen in de verklaring m.i. het dichtst benaderde.
Wezenlijk is de rangschikking van weinig tel. Dergelijke wedstrijd stuurt goede musici de wereld in, ongeacht de uitslag, zij is de springplank. Uit haar annalen blijkt dat minder gunstig geplaatsten een wereldcarrière opbouwden, het omgekeerde is ook bewaarheid. Er zullen nog zoveel muzikale en extra-muzikale factoren als karakter, uithoudingsvermogen, ontwikkeling, publiek e.d.m. gaan meespelen. Daarenboven is het maken van een carrière slechts in die optiek van belang, dat menigeen van goedgebrachte muziek kan genieten.
De vertolker an sich heeft een zeldzaam moeilijke opdracht. Stel dat om een idee van pakweg Rembrandt te krijgen het nageslacht aangewezen is op kopiïsten, hun kunst zou een minder pejoratief aanzien krijgen. Een vertolker is een kopiïst die in het duister tast. Het origineel bestaat slechts in de geest van de toondichter, de partituur is daar een neerslag van. Mocht Rembrandt zijn Nachtwacht middels een schilderscode vastgelegd hebben, aan de kopiïsten de taak het meesterwerk met behulp van de code te schilderen zoals Rembrandt het bedacht. Een utopie, alhoewel Liszt bijvoorbeeld beweerde dat hij door bepaalde uitvoeringen inzicht in eigen werk kreeg.
Zonder wedstrijd breidt de olievlek van de erkenning zich tergend langzaam uit. Voor het impressariariaat bestaat een muzikant pas na een of ander laureaatschap. Laat zo'n wedstrijd dan al een buitenissige prestatie zijn, zij is slechts van korte duur. Het vuur slaat meteen in de pan. Als men bedenkt dat Clara Haskil slechts rond haar 50ste op algemene erkenning kon bogen, zich dan pas de bloedeigen piano kon aanschaffen.
***
Met de 107 deelnemers is 1983 het topjaar qua inschrijvingen. De Sovjets mochten hun land niet uit, maar twee staatlozen Serge Edelmann en Alexander Kuzmin hebben respectievelijk aan het conservatorium van Lvov en Moskou gestudeerd. Pijnlijk, haast symbolisch toeval, beiden programmeerden de Wanderer Fantaisie van Schubert. Het wedstrijdaanzien had geenszins onder het kat-sturen van de Sovjets te lijden. Het blazoen was als voorheen, de lading was anders, ik schrijf anders en niet minder. Ik durf er zelfs sterk aan twijfelen of de Russische school in het spoor van de hedendaagse pianistiek zit. Daar kan trouwens geen enkel land op bogen. Goede, tijdgerichte pedagogen treft men heden ten dage als enkelingen aan, verspreid over de hele wereld, vooraleer ze als school opgang maken zullen er nog enkele decennia verlopen en intussen zijn de normen alweer veranderd.
De Belgen geraakten niet in de finale, Eliane Rodrigues (5e) van Braziliaanse nationaliteit, studeerde evenwel aan het Antwerps conservatorium