pas om twaalf uur begint, al aanzienlijk drukker in Münstereifel dan gisteren, en niet alleen doordat de Jesuitenkirche uitgaat. De caféterrassen in het centrum zijn vol, bij de kerk staan bussen en rijen auto's; vaantjes van de IJzerbedevaart. Voor het Rathaus verkoopt een Hongaar (gevlucht in 1958) ansichtkaarten van het kerkhof. Ja, hij is bij de SS geweest. Op een terras zit een groepje Nederlanders en Vlamingen. Alles is keurig georganiseerd, allen dragen kaartjes aan de revers. Een van de Nederlanders schenkt ons een exemplaar van het juninummer van Der Freiwillige, een keurig uitgegeven blad. Uit de inhoud: Beitrage zur Kriegsgeschichte der Waffen-SS. Het woord Europa is niet van de lucht. Is deze meneer SS'er geweest? Jazeker, wij hier allemaal. Zou hij nog wel dezelfde politieke idealen verdedigen? Jazeker, maar wij staan daarbuiten, helaas. Dank u.
En op straat ontmoeten we nog de burgemeester. Zien we wel dat het niets is? We zien het.
Als we naar het heldenkerkhof rijden passeren we groepjes bedevaartgangers met kransen. Jonge lieden ook, in zwart-met-grijze uniformen met zwarte petjes. Ook wel vrouwen in de rouw.
Het aantal is veel groter dan dat van de tegendemonstranten. Op het kerkhof (politie bij de ingang en om de menigte), waar wel een geluidsinstallatie is, worden de herdenkers welkom geheten door de Vlaamse leider Rongée, die verklaart dat dit een Europese bijeenkomst is, met het Duits als gemeenschappelijke taal. Speciaal begroet hij drie vrijwilligers uit de Koreaoorlog, die, zegt hij, ‘die Uniform der zweiten Welle’ dragen.
Dan is de mis. Koortje en in middeleeuwsige pakken gestoken trompetters. Preek: Wacht u voor de wolven die komen in schaapskleren.
Het kerkhof is vol. Er wordt voorgedragen door een Fransman, dan weer door Rongée gesproken. ‘Vlaamse en Europese kameraden’. Hij herdenkt de ‘opgedrongen Europese mensenvernietiging’.
Bravogeroep als hij besluit met: ‘Deutscher schämen sie sich nicht!’ Een Hongaar en een Kroaat spreken. ‘Wenn wir nicht gekämpft hätten, würde die Oder-Neisse linie jetzt am Nordsee liegen’. Applaus. Besloten wordt met Deutschland über alles, De Vlaamse Leeuw en het Wilhelmus. Tot volgend jaar in Münstereifel, roept de leider.
Vraag aan een Waffen-SS-man: Waren er veel mensen van de Waffen-SS? Ja, een redelijk deel.
Een Vlaamse SS'er, die nu in Duitsland woont, zegt veel succes te hebben met werken voor Europa onder de Duitse jeugd.
Achter het altaar liggen de kransen: Gedenkt de Vlaamse verpleegsters. Deutsche Vikingerjugend.
De journalist van gisteren klampt ons aan. Die Joodse invloed, dat was niet zo bedoeld.