Mark Insingel
Wat deed André Beullens eigenlijk?
‘De doeken worden opgehangen volgens het verloop van de chromatische cirkel en de toeschouwer die juist in het midden staat wordt geconfronteerd met de totaliteit van het kleurfenomeen. Bij het globale aflezen van de aldus geordende wand, beleeft hij de symbolische tekens van de kleur volgens de vier hoofdpunten in het verloop van het zonnelicht: het geel is het oosten, de levant, het opkomende licht; het oranje is de uitstraling, de warmte; het rood is het zuiden, de gloed; het paars is het westen, de ondergaande zon, het naderen van de duisternis; het blauw is het noorden, de nacht, de koude; het groen tenslotte is het gloren van de dageraad, het licht dat herboren wordt.’
Met deze alinea besloot André Beullens zijn begeleidende tekst bij zijn werk op de 3de triënnale te Brugge in 1974. Door zijn plotse dood (op 45-jarige leeftijd) staan wij onverwacht ‘precies in het midden’ van een oeuvre in volle ontwikkeling: de totaliteit van zijn kleurfenomeen, zijn symbolische tekens van de kleur, het kan alleen, aan de hand van wat ervan reeds zichtbaar werd gemaakt, in onze confrontatie worden doorgedacht.
André Beullens was begonnen met kleinere surrealistische schilderijen (noem het een literaire of psychologiserende aanloop), maar al vlug werden zijn doeken abstract en ook groter en begon hij te werken met de meestal evenwijdige kleurbanen die slechts voor zijn laatste reeks van schilderijen niet meer nodig waren. Hij gaf zijn reeksen suggestieve namen: Ephémérides, Lignes d'or, Plages, Open beach, Atlas nucleus, Portes d'or, Spectrogrammes, Nausicaa, Champ libre, Chromatic circle, Closed series,... Domino suites.
Deze Domino suites bestaan niet meer uit afzonderlijke doeken, het zijn gehelen van een twintig meter lang. Twee daarvan zijn afgewerkt. Ze bestaan uit monochrome panelen (‘modulussen’) van 75 cm breedte op 180 cm hoogte die soms verdubbeld worden tot een paneel van 150 bij 180 cm. Per zes panelen is één weggelaten, zodat de wand waartegen het geheel is opgehangen in het schilderwerk gaat meespelen. De aanwezigheid van witte panelen voegt daaraan een dubbelzinnigheid toe.