Het nieuws en de verantwoordelijkheid van de journalist
door Marcel Stijns
DE voornaamste taak van een dagblad is de voorlichting van het publiek.
Dit kan alleen gebeuren op grondslag van de feiten, dus van het nieuws.
De logische volgorde is het inzamelen, de behandeling en de beoordeling van het nieuws. Wordt deze volgorde gestoord, dan kan men zich verwachten aan de grappigste vergissingen of aan een bedenkelijke misleiding van de openbare mening.
Het oordeel moet steunen op de feiten en niet andersom. Zoals P.C. Scott het zegde in een artikel bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de ‘Manchester Guardian’ is de beoordeling vrij maar zijn de feiten heilig: ‘Comment is free, but facts are sacred’. De beoordeling, voegde hij er aan toe, is onderhevig aan een vrijwillig aanvaarde beheersing. Het is goed openhartig te zijn; het is nog beter eerlijk te zijn. Dit is een ideaal.
Iedere dag rukken de berichten op de redactie aan. In de strijd voor de verovering van de plaatsruimte in het blad worden zij gewikt en gewogen. De geduchte man, die daarover in de Britse bladen beslist, is de ‘copy taster’, de nieuwsproever. Wat hij overbodig acht wordt onmeedogend op de ‘spike’, de spijker, geprikt.
Aan het inzamelen van het nieuws worden aanzienlijke bedragen besteed. De nieuwsdienst van de ‘Daily Express’ heeft in 1953 niet minder dan 508.118 pond sterling gekost, zijnde meer dan 71 millioen fr.
Onder de indruk van schokkende gebeurtenissen werd aangekondigd, dat eigen medewerkers zich zouden begeven naar verre werelddelen om er bevindingen op te doen en deze mede te delen aan de lezers. Vaak werd daarvan niets meer vernomen omdat inmiddels andere feiten de aandacht en de plaatsruimte in beslag hadden genomen.
Journalisme is in grote mate eendagswerk, maar het gebeurt dat een feit, door een dagblad onthuld, in de geschiedenis vermeld blijft, zoals een