de berichten over de verdrukking in België en vermoedelijk in Nederland en over de gruwelen in de concentratiekampen.
Wie beïnvloedt in België de openbare mening?
De opvattingen hieromtrent lopen uiteen.
De Veiligheid van de Staat heeft het grootst aantal factoren ontdekt. Onder haar ingeving heeft een wetsbesluit van 6 Mei 1944 in onze wetgeving een artikel 123 sexties binnengeloodst waarin bepaald wordt, dat wie een criminele straf oploopt wegens samenwerking met de vijand vanzelf ontzegd is:
onderwijs te geven,
mede te werken aan de uitgave of verspreiding van een dagblad,
deel te nemen aan het bestuur of beheer van culturele, weldadige, sportieve manifestaties,
deel te nemen aan het bestuur van een schouwburg, bioscoop of radio-omroep.
Handelsfirma's, die hun waar aan de man moeten brengen, nemen in België hun toevlucht tot advertenties in dag- en weekbladen, tot aanplakbiljetten, propaganda op het scherm in de bioscopen en onrechtstreeks door de radio, tot deelneming aan tentoonstellingen en verspreiding van strooibiljetten. In het gezamenlijk bedrag, dat in 1949 voor dergelijke doeleinden werd besteed, werd 30,5 t.h. toegewezen aan de dagbladen en ongeveer 8,5 t.h. aan de weekbladen en periodieken terwijl andere propagandamiddelen ten hoogste voor 13,5 t.h. in aanmerking kwamen.
De Unesco, die zich ook met het geval heeft beziggehouden, was van oordeel, dat de voornaamste middelen tot voorlichting pers, radio, film en televisie waren.
De toestand in België, in vergelijking met Nederland, is de volgende:
De bevolking van Nederland bedraagt ongeveer 10.200.000, die van België 8.5 millioen.
In België worden drie landstalen gesproken en alhoewel de Nederlandse radio nieuwsberichten in Esperanto uitzendt is het Nederlands de algemene omgangstaal.
In België verschijnen 48 nieuwsdagbladen met een gezamenlijke dagelijkse oplage van 2.850.000 exemplaren en een jaarlijks verbruik van 7,5 kg. papier per inwoner en in Nederland, volgens de statistiek van de Unesco, 133 dagbladen. De gehele dagelijkse oplage der Nederlandse pers werd op 2.615 000 geraamd in Januari 1952 (2.590.914 op 31 Mei 1952). Het jaarlijks papierverbruik bedraagt 6,3 kg. per inwoner.
In 1950 betaalden in België 1.548.205 personen de taks op de radio-toestellen en in Nederland werden 1.815.645 toestellen aangemeld.
In 1950 woonden de Belgen per inwoner 16 maal in het jaar een voorstelling bij in een van de 1355 bioscopen en in Nederland werden de voorstellingen 8 maal per jaar en per inwoner bijgewoond in een van de 488 bioscopen.
Wij geloven niet, dat het Nederlands publiek minder zou gesteld zijn op voorlichting dan het Belgische en ook minder zou voorgelicht worden, te meer