horen over ‘Charles-Louis Philippe’, Fritz Francken over ‘De Volksjongen in Oorlogstijd’, Emmanuel de Bom over Prosper van Langendonck.
Het laatste optreden naar buiten had plaats op 18-3-1934 met de herdenkingszitting aan Jaak Lemmers gewijd en waar als sprekers optraden de letterkundigen Lode Baekelmans en Mark Tralbaut en de onderwijzer Jules Claessens.
Verder maakte het kringetje zich verdienstelijk door het bezorgen van verschillende uitgaven op letterkundig gebied, wat heel wat werk, onkosten en risico met zich bracht.
In 1928 verscheen door de zorgen van Vl. & Vr. ‘Bitterzoete Spanning - Bedenkingen over Kunst en Leven’ door de toen juist overleden, literair-wijsgerig aangelegde, Antwerpse onderwijzer, Gerard Kinnie.
In 1934 kwam ‘Uit het Werk van Jaak Lemmers’, een grote bloemlezing uit het proza van onze overleden vriend, voorzien van een uitvoerige inleiding, waarin door de Vl. & V.-se makkers de verschillende facetten van 's schrijvers oeuvre belicht werden. In 1937 gaf V. & V. als privé-uitgave ‘Droef Dagboek’ (Verzen) door Frans De Wilde.
In 1945, eveneens als privé-uitgave ‘De Verloren Zoon’ (Verzen) door Frans De Wilde; en tenslotte in 1951 ‘Het Antwoord’ (Verzen - Keur uit eigen dichtwerk 1919-1949) door Frans De Wilde.
Waren al die jaren de schone letteren de hoofdbekommernis in V. & V., vormde deze de geestelijke band tussen de leden, ook leven en vriendschap namen een ruim aandeel in het bestaan van de kring. Geboorte, huwelijk, dood, vreugde en tegenspoed, vonden de vrienden bij elkaar om te vieren of te treuren, te steunen of te troosten. Het kleine V. & V. werd een grote, hechtverbonden familie.
Literair gesproken heeft V. & V. geen nieuwe beweging ingeluid, geen eigen traditie gevestigd. Men spreekt of schrijft in literaire kringen niet over de mannen van Vlaams en Vrank, zoals men dat b.v. doet over ‘de mannen van het Fonteintje’. Toch zijn er uit zijn midden enkele persoonlijkheden opgestaan, die hun eigen, zij het dan bescheiden plaatsje veroverd hebben in de literaire en kunstgeschiedenis van het Vlaanderen der laatste halve eeuw.
Daar is eerst en vooral Jaak Lemmers, geboren te Antwerpen in 1887; studeerde aan de Rijksnormaalschool te Lier, waar zijn leraar in Nederlands, Lambrecht Lambrechts, grote invloed uitoefende op zijn vorming van prozaïst. Tot onderwijzer benoemd in zijn geboortestad, gaf hij volgende werken in het licht:
in 1919: Uit Beloken Tijd - Verhalen; |
in 1921: Mensen en Dingen - Studietjes in proza; |
in 1927: Historische Verbeeldingen; |
in 1928: Het Bonte Leven - Verhalen in dialoogvorm. |
Hij was ook een tijd verbonden als toneelcriticus aan het Antwerps weekblad ‘Het Toneel’.
In zijn werk huldigt hij een gematigd en gemoedelijk realisme. Als stylist