Besluiten uit beide conventies
Op beide conventies kwamen zegevierend uit het strijdperk:
niet de beroepspolitiekers, maar de ‘liefhebbers’;
niet diegenen, die het luidst en het hardst riepen, maar diegenen, die het minste zegden;
niet diegenen, die het meest naar de candidatuur dongen, maar diegenen, die er eigenlijk niet zoveel aan hielden en er zich min of meer lang van afzijdig hadden gehouden;
niet de ‘extremistische elementen’ van rechts of links, maar de ‘gematigden’;
niet diegenen, die het meest verteerden en beloofden, maar wel diegenen, die juist andersom handelden;
niet de ‘old timers’, de bekende politiekers, maar de ‘newcomers’, de nieuwe en jongere elementen;
niet diegenen, die er zich op toelegden aan te tonen wat de Amerikanen verdeelde, maar veeleer diegenen, die de nadruk wisten te leggen op hetgeen de Amerikanen verenigde;
tenslotte, niet diegenen, die verlangden naar een werelduitzicht, zoals dit vroeger weleens geweest was, of zoals zij dit hoopten morgen te zullen zijn, maar diegenen, die bereid zijn de wereldsituatie te nemen zoals zij is en er de beste oplossingen voor te zoeken.
Dit alles zal zijn invloed doen gelden op de aanstaande grote verkiezingsveldtocht. In ieder geval zal het geen strijd zijn tussen de conservatieven der republikeinse partij en de linker vleugel der democratische partij.
Deze twee extreme vleugels mislukten in hun poging om de conventie voor hun opvattingen te winnen, hetgeen niet wil zeggen, dat hun invloed uitgeschakeld werd. Men mag er zich dan ook aan verwachten, dat de komende strijd vooral zal gevoerd worden over binnenlandse vraagstukken en aangelegenheden. De sociale en economische politiek van het ‘New Deal’ en van het ‘Fair Deal’ zullen de brandpunten der belangstelling zijn, veel meer dan de buitenlandse politiek, vermits er op dit gebied geen merkelijk verschil bestaat in de houding der wederzijdse vaandeldragers: Eisenhower en Stevenson.
De democraten hebben evenwel naar onze mening, een beter, meer samenhangend en positief programma, een programma dat hen trouwens toegelaten heeft sinds F.D. Roosevelt in 1932 de gunst der openbare mening te winnen. Tenzij er in de komende strijd nieuwe en thans nog onvoorziene factoren zouden opkomen, denken wij dan ook, dat deze maal opnieuw het beste programma de zegepraal zal behalen.
New York, 27 Juli 1952.
Willy DE CLERCQ