In vele gevallen worden de parlementsleden spoediger voorgelicht over de gebeurtenissen door de pers dan door de regering. Dit doet zich vanzelfsprekend voor tijdens het parlementair verlof, maar ook in gewone tijden, doordat het bijeenroepen van een parlementscommissie of het drukken van een parlementair verslag in een trager tempo gebeurt dan de verspreiding van het nieuws door de bladen.
Het inwinnen van het nieuws en de verspreiding er van ontmoeten echter thans bijzondere moeilijkheden. In verband daarmee hebben de Belgische bladen er zelfs moeten toe besluiten hun verkoopprijs met ingang van 1 Januari met 25 centiem te verhogen, maar de moeilijkheden zijn daarmee niet overwonnen.
Voor het inzamelen van het nieuws dient men te beschikken over eigen ervaren medewerkers. Deze worden gevormd in de scholen of instituten voor journalisten en vervolgens in de redacties zelf. In Groot-Brittannië heeft de Kemsley-groep, die een aantal bladen uitgeeft, eigen opleidingscursussen ingericht, terwijl af en toe conferenties worden belegd van journalisten, die dezelfde taak vervullen, b.v. de redacteurs buitenland, de politieke verslaggevers, enz. De h. Chancellor, bestuurder van het Reuter-agentschap, verklaarde in 1948 voor de ‘Royal Commission on the Press’, dat de vorming van een ervaren journalist tien jaar vergt.
Naast de eigen berichtendienst wordt door de bladen beroep gedaan op de diensten van verschillende nieuwsagentschappen. Doorgaans geeft men zich geen rekenschap van de omvangrijke taak, die verricht wordt bij het inrichten van een netwerk van berichtgevers, noch van de kosten bij het overbrengen van het nieuws naar de redacties.
In het geheel van hun uitgaven werden in 1937 door de Londense bladen 13 t.h. besteed aan redactiekosten. In 1946, terwijl het formaat van deze bladen veel kleiner was geworden, bedroegen de redactiekosten 23 t.h. van de gezamenlijke uitgaven. De ‘Daily Express’ heeft in 1950 aan zijn buitenlandse nieuwsdienst 225.000 pond besteed, zijnde 31,5 millioen Belgische fr. Wanneer zich gebeurtenissen voordoen, die de belangstelling van het publiek wekken, is het nodig bijzondere medewerkers en fotografen ter plaatse te sturen. Zij wachten soms dagen op ‘de’ gebeurtenis, waarna blijkt, dat deze slechts honderd woorden waard is bij de inlassing in het dagblad. Een dergelijk geval deed zich in December 1949 voor. De reporter van een Amerikaans blad schatte zijn uitgaven, afgezien van zijn wedde, op 116.200 fr., zodat ieder gedrukt woord 1.162 fr. had gekost.
Het nieuws uit Korea kost niet alleen duur wegens de wedde van de berichtgevers en de hoge verzekeringspremie, maar ook wegens de telegramkosten: 9 pence per woord van Korea tot Hong Kong en 1 penny van Hong Kong tot Londen, zijnde 10 pence of bijna 6 fr. per woord. De telegramkosten schommelen tussen 300 en 500 pond per week (42.000-70.000 fr.).
De Britse pers is er daarbij nog voordeliger aan toe wegens het eenvormig tarief van 1 penny per woord voor perstelegrammen binnen het Gemenebest,