Hier past het hulde te brengen aan onze Luxemburgse vrienden, die meer dan eens het goede voorbeeld geven en hun koelbloedigheid bewaren wanneer zich tegenstellingen voordoen. Wanneer men Luxemburgers ontmoet in het buitenland of in hun gastvrij en goed bestuurd Groot-Hertogdom, wordt men getroffen door hun geest van verdraagzaamheid en internationaal begrip. Voor ministers Bevin en Schuman, die te Parijs met de moeilijkheden op de conferentie van ministers van Buitenlandse Zaken te worstelen hadden, was het een opluchting tussenin de vergadering te Luxemburg van de Consultatieve Raad van de Westerse Unie bij te wonen, voornamelijk voor de h. Schuman, die in Luxemburg vele vrienden telt en die zich over Radio Luxemburg tot hen richtte in het Luxemburgs. Maar het was even hartverheffend voor de ministers, deskundigen en journalisten, die naar Luxemburg gegaan waren, te vernemen wat gedurende een jaar van westerse samenwerking was verricht op sociaal en cultureel gebied.
Om het belang daarvan in te zien moet men het ware doel van het Verdrag van Brussel indachtig zijn, namelijk het behoud van de fundamentele rechten van de mens en de versteviging van de democratische beginselen. Van meet af werd beseft, dat het ineenstorten van de economische structuur en van het moreel in een der deelnemende landen de weerbaarheid van dit land zou vernietigen en dienvolgens de hele defensie van de westerse mogendheden zou aantasten. Gevreesd wordt, dat economische verzwakking van West-Europa politieke onrust zou in de hand werken zodat, bij een gebeurlijke aanval, in de ontstane wanorde de bewapening zou verloren gaan, welke door de Verenigde Staten en Canada zal geleverd worden ingevolge het Atlantisch Pact. Om deze reden werd overeengekomen, dat de militaire krachtsinspanning niet zal gebeuren ten nadele van het economisch herstel en van het normale leven, in de landen van het Verdrag van Brussel. Hoe vlugger het normaal leven hersteld wordt, hoe beter ook voor de militaire voorbereidsels. Om politieke onrust te voorkomen werden het bewerken van een hogere levensstandaard en de ontwikkeling van de maatschappelijke veiligheid uitdrukkelijk vermeld in artikel 2 van het verdrag.
Laten we nagaan wat ontworpen en verwezenlijkt werd in een jaar tijds.
Rechtstreekse betrekkingen werden tot stand gebracht tussen deskundigen in maatschappelijke aangelegenheden. België heeft reeds bilaterale overeenkomsten gesloten met Luxemburg, Nederland en Frankrijk en een gelijkaardige overeenkomst met Groot-Brittannië is op weg. De Brits-Belgische besprekingen bevestigden, dat wederkerigheid mogelijk is in alle gebieden van de maatschappelijke veiligheid, met uitzondering van de gezinsvergoedingen, waarvoor in Groot-Brittannië een bijzondere regeling bestaat.
Overeenkomsten tussen Nederland en België en tussen Frankrijk en België regelen sinds ettelijke jaren de rechten van de vrij talrijke grensarbeiders. Er bestaan in België eveneens belangrijke Nederlandse en Franse colonies, bestaande uit arbeiders, handelaars en bedrijfsleiders. Sedert het einde van de oorlog