bladen, waarin de verscheiden opvattingen tot uiting komen, die zich in een land voordoen.
Daarenboven bestaat in de westerse landen een gemeenschappelijk streven tot versteviging van de onafhankelijkheid van de bladen en van de journalisten en tot het verzekeren van vrije toegang tot het nieuws. In België worden dezelfde faciliteiten verstrekt aan de Belgische journalisten en de buitenlandse berichtgevers. In het algemeen belang van de betrekkingen en van de samenwerking ware het wenselijk, dat de meest gunstige persfaciliteiten, met inbegrip van de bijzondere tarieven voor perstelegrammen, zouden veralgemeend worden in de landen van het Verdrag van Brussel.
In ons land dringt meer en meer het gebruik door het nieuws te scheiden van de beoordeling, de oorsprong van de berichten duidelijk aan te geven en een onderscheid te maken tussen de feiten, de verwachtingen en de geruchten.
Aan onze Britse collega's hebben we een belangrijke vooruitgang te danken. Het Belgisch nieuwsagentschap werkt thans in dezelfde voorwaarden als Reuter: het streeft geen winst na, staat onder toezicht van de bladen, en blijft trouw aan de leus van Reuter: ‘Waarheid in het nieuws’. Door bemiddeling van het nationaal agentschap krijgen de Belgische bladen de Reuter-berichten evenals de telegrammen der Franse en Nederlandse agentschappen. Verstandhouding en samenwerking bestaan eveneens tussen de Belgische, Nederlandse, Deense, Zwitserse, Noorse en Zweedse agentschappen, ter verdediging van gemeenschappelijke belangen.
Dank zij de berichten overgemaakt door de agentschappen en het werk van de vaste en bijzondere berichtgevers, worden de bladen voorgelicht en zijn zij in staat de berichten te vergelijken. Geen enkel journalist beschouwt zich als onfeilbaar, geen blad zal het monopolie opvorderen van de waarheid en van het nauwkeurig oordeel. Maar een Brits journalist, Staatsminister Hector MacNeil, heeft terecht doen opmerken, in een rede uitgesproken te Genève op de Conferentie der Verenigde Naties over de Vrijheid van Voorlichting, dat wanneer een blad in zijn land zich vergist, er andere bladen bestaan om de zaken recht te zetten, terwijl in de totalitaire landen, wanneer een blad zich vergist, alle zich vergissen en het volk er niet in gelukt de waarheid te vernemen.
Overeenkomst van zienswijzen, wat de taak van de pers betreft, heeft de journalisten der democratische landen verenigd in de schoot van de internationale organisaties. Sedert vele jaren hebben we elkaar ontmoet bij gelegenheid van congressen. Vóór de oorlog waren we aangesloten bij de Internationale Federatie van Journalisten en tijdens de oorlog hadden verschillende onder ons een werkzaam aandeel in de Internationale Federatie van geallieerde of vrije Landen. Sedertdien hebben we gepoogd de sfeer van deze samenwerking te verruimen en hebben de hoop gekoesterd, dat de Internationale Organisatie van Journalisten een gelegenheid tot samenwerking op beroepsgebied zou bieden. Deze verwachting is niet uitgevallen. Wij hebben verwantschap ontdekt met journalisten van talrijke landen, maar anderen gaven geen blijk van gelijkaardige gevoelens en in