De pers, honderd jaar geleden en nu
WIE de huidige pers wil vergelijken bij deze van een eeuw geleden, zou bijna even goed een paar eeuwen verder kunnen teruggaan. De pers beantwoordt inderdaad aan een behoefte van het publiek, die steeds dezelfde is, namelijk het verlangen naar nieuws en de bladen van honderd jaar geleden geleken nog op deze van de XVIIde en XVIIIde eeuw. De grondige technische wijzigingen hebben zich eerst in de laatste tijden voorgedaan.
Indien we nummer 69 van de ‘Ghendtsche Post-Tydinghen’, met datum 8 September 1667 willen ter hand nemen, dan ziet het meeste nieuws, dat er in voorkomt, er eigenlijk nog actueel uit. Dit is het oudst bewaard gebleven nummer van de ‘Gazette van Gent’, die zeif tot in Mei 1940 is blijven bestaan en toen het oudste nog verschijnende blad ter wereld was. Het eerste blad in onze gewesten werd echter reeds in 1605 te Antwerpen uitgegeven onder de titel ‘Nieuwe Tijdingen’.
In het nummer van 1667 van de ‘Ghendtsche Post-Tydinghen’ lezen we een bericht uit Spanje, waarin gemeld wordt, dat de ‘Ministers particulier gheoccupeert syn om by een te vergaderen groote Sommen van Penningen, tot onderhoud vanden Oorlogh’. Een verder bericht uit Wenen zegt, dat ‘Den Baron van Windisgrats van weghen Syne Keyserlijcke Majesteyt ghesonden is naer het Hoff van Zweden, om aldaer eenighe Saken van groote Importantie te negotieren’. Een bericht uit 's-Gravenhage meldt, dat ‘van selfs comen te cesseren alle de Placcaten vanden Jare 1665, ter oorsake vanden Oorlogh gedaen’. Daar keert men dus ten minste naar de vredestoestand terug en dienvolgens worden ‘d'Ingesetenen deser Landen’ gewaarschuwd ende toegelaten ‘op den selven voet als voor den Oorlogh is gheschiet, wederom te mogen gaen visschen, te navigeren, te handelen en te trafiqueren, een ieder naer zijn gelegentheyt’. Zcals men ziet is er veel overeenstemming tussen het nieuws van 1667 en het huidige.
Waarom dan, als uitgangspunt voor deze beschouwingen, het jaar 1848 gekozen? Niet omwille van de vele revoluties, die in dat jaar plaats hadden, - de oude ‘Gazette van Gent’ had er wel meer beleefd, - maar omdat zich toen op pensgebied eveneens een revolutie voordeed, welke de ontwikkeling van ons democratisch leven ten goede kwam.
Honderd jaar geleden, inderdaad, op 25 Mei 1884, werd de wet uitgevaardigd, waarbij het zegelrecht bij het drukken van bladen en tijdschriften werd afgeschaft.
Heden ten dage kunnen weinigen zich inbeelden, dat er een tijd geweest is, toen de verspreiding van het nieuws en van de gedachten alleen kon gebeuren door middel van gedrukte vellen waarop het ministerie van Financiën vooraf een takszegel had gedrukt, zoals thans alleen nog het geval is voor de acten van notarissen, de bewijzen van burgertrouw en andere plechtige stukken. En