- Willemsfonds en Davidsfonds zijn over die zee, door die storm tot ons gekomen en het Beloofde Land is nog niet in het zicht.
- En het Vermeylenfonds is er nu ook aan het varen; ze zijn nu met zijn drieën om de duizenden te verdrievuldigen en de millioenen ten slotte te bereiken.
- En na elke oorlog, Winderyckx, worden we weer wat achteruitgeslagen, omdat de vijand zich met onze zaken komt bemoeien.
- En na elke oorlog, Hinderyckx, slaan we weer de handen zélf aan het stuur, want ondanks alles is de Vlaamse Beweging niet te vergelijken bij een fatalistische Sisyphusbeweging.
- En we stellen maar steeds nieuwe vragen, ontdekken maar steeds nieuwe aspecten, doen een stap achteruit en gaan er dan weer twee vooruit. Zo blijft er leven in de brouwerij en in de Vlaamse Beweging.
- En we boeren maar voort, achteruit, vooruit, trekken hier en sleuren daar, dit alles in naam en tot groter eer en glorie van diezelfde Vlaamse Beweging.
- Dat de klaagliederen nog niet volledig tot het verleden behoren, dat de wensen en plannen en grieven en dromen weer onze Vlaamse hemel bevolken en onze Vlaamse aarde bespoken, bewijzen de onlangs uitgegeven brochures van het Vermeylenfonds over de ‘Stand en Uitbouw van de Vlaamse Beweging’ (Uitg. Ontwikkeling, De Sikkel en Standaard-Boekhandel), waarin veertig Vlaamse intellectuëlen, als vertegenwoordigers van de 4.000 Europese Vlamingen (of zijn er reeds 40.000? In elk geval nog geen 400.000, laat staan 4 millioen!), hun stem verheffen ten bate van een gezuiverde, herlevende en hernieuwde Vlaamse Beweging.
- Prof. Blancquaert heeft van zijn verslag over de enquête van het Vermeylenfonds een leerrijke mozaïek gemaakt. De dominerende lijnen geven aan: een gevoel van onbehagen, de onbevredigende toepassing van de taalwetgeving, de taaltoestanden bij het leger, de onderwijstoestanden in sommige plaatsen van het Vlaamse land, de taaltoestanden te Brussel, het franskiljonisme in Vlaanderen, uitbouw van de Vlaamse Beweging in al haar aspecten, culturele autonomie.
- In de tweede brochure komen een reeks studiën voor van de hand van Achilles Mussche, Max Lamberty, Jan Boon en Henri Fayat, tekst van de uiteenzettingen op de studievergadering van 12 Juli 1947 gehouden. Verder bevat het boekje een overzicht van de besprekingen, waaraan verschillende vooraanstaande Vlamingen deelnamen. Ten slotte geeft de ‘Manifestatie van Vlaamse Solidariteit’ de verklaringen van Mussche (Vermeylenfonds), van Werveke (Willemsfonds) en Amter (Davidsfonds).
- | Drie ‘kraaiende hanen’ van het nieuwe Vlaanderen. |
- | Drie gestalten van het levende Vlaanderen. |
- | Drie aspecten van het eeuwige Vlaanderen. |
- | Laten wij brochures lezen en bestuderen over de Vlaamse Beweging! |
- | Laten wij voorwaarts schrijden door te werken. - Js. |