Van den hak op den tak
Een boek van kardinaal Newman
- Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, zei Hinderyckx, en ze worden nog het best door sommige bekeerlingen bewandeld en belicht.
- Laat eens hooren, wat je nu op den kop hebt getikt, informeerde Winderyckx.
- Ik heb zoopas dr. A. Bellemans' vertaling gelezen van kardinaal Newman's ‘Apologia pro vita sua’. (Uitg. ‘Heideland’, Beringen).
- Je gaat toch den weg niet op van Huysmans (Joris-Karl), Bloy, Pieter van der Meer....
- Geen denken aan, vooral niet nu we in Vlaanderen enkele tegenovergestelde verschijnselen waarnemen; maar bekeeringsgeschiedenissen hebben me altijd geïnteresseerd, of ze Newman of Walschap, Henri Barbusse of Panaït Istrati, Célestin Lou of Trebitsch Lincoln heeten.
- Vooral als er een mensch aan het woord komt, en geen idiote fanaticus.
- Dit laatste is Newman in géén geval. Hoor maar eens, hoe hij moedig en openlijk spreekt over ‘een deel van de straf, die (hij) zeer te recht en zeer natuurlijkerwijze opliep, door van godsdienst te veranderen’.
- En hij heeft het nogal gemunt op het liberalisme, dit ‘antidogmatische beginsel’, dat hij ‘te koud’ vindt ‘om ingang te vinden bij de massa’.
- Gelooven en heerschen blijft onverbrekelijk bij de dogmatici, meende H.
- Gelukkig dat er nog in ons arme Europa een antidogmatisch liberalisme bestaat, concludeerde W., en laten wij het allen wat van onze warmte geven, als het na meer dan een eeuw branden eenigszins doofde. - Js