Van den hak op den tak
Dr. Julius Pee
Hij werd op 19 April 1871 te Gent geboren, dit wil dus zeggen dat hij de 75 jaar bereikte en wij hem niet mogen vergeten.
Toen hij vijftien jaar geleden naar Staakte trok, was het niet om zich daar in een ongenaakbare eenzaamheid te verschansen, maar om een tweede leven van arbeid te beginnen. En hij werkte met de spade, en met de pen. Wat hij als hovenier presteerde, moet ge maar aan dr. Julius Pée en de zijnen zèlf vragen; op den litterairen akker heeft hij in die vijftien jaar tijds meer gepresteerd dan gedurende zijn gansche leeraarsloopbaan: toen had de leeraar te veel ander werk. Zijn Courtmans- en Multatuli-biografieën zijn merkwaardige briefconstructies; want waar anderen met steen of geest bouwen, daar trekt Dr. Julius Pée de monumenten van zijn droom op uit de brieven van zijn helden en heldinnen. Toevallig is hij litterair-historicus; hij had ook een romanschrijver, een bekend advocaat voor assisenhofzaken of een biechtvader kunnen zijn. Want deze landman, die het Staaktsche onkruid voorzeker hardnekkig bestrijdt, heeft een gretig oog en een overgevoelig hart voor alle parasieten en parasitaire verschijnselen in de nationale en in de buitenlandsche litteraire tuinen. De verschrikkelijke en benijdenswaardige passie, die Dr. Julius Pée naar de epistolaire kunst drijft, beheerscht hem zoo sterk, dat zijn eigen, ontelbare brieven later zijn meesterwerk zullen blijken te zijn. Nu komt zijn Multatuli-arbeid die eer toe.
Schrijvers van dit land en van elders, de kluizenaar van Staakte heeft geen tijd voor u, zoolang gij een normaal en gelukkig leven leidt. Hij kan u allicht bewonderen, maar zijn medelijden en zijn belangstelling blijven u ontzegd. Pas wanneer ge door allerlei echte en figuurlijke luizen dreigt opgevreten te worden, begint dit groote hart voor uw persoon onstuimig te kloppen. Gij wordt zijn heros en zijn prooi, het voorwerp van zijn vereering zonder genade. Zorgt er dan voor, hem den weg naar uw familie-archief niet te versperren; zooniet ontneemt ge hem het wapen, waarmede hij u wil verdedigen, of ook wel eens in uw hemd zetten. En ge moogt zèlf wel een en ander op uw kerfstok hebben, Dr. Julius Pée is aanstonds bereid het u grootmoedig te vergeven, op voorwaarde dat ge in een stapeltje brieven uw min of meer schokkende avonturen rechtzinnig hebt gebiecht.
Dr. Julius Pée's streven verdient navolging. Hij zelf heeft hier nogmaals het goede voorbeeld gegeven. - J.