muziek, vooral tot de Vlaamsche, overgedragen. Daarbij was Julius Sabbe een der groote vrienden van Peter Benoit. De jonge Maurits is van kindsbeen af, door de gesprekken die hij t'huis hoorde, vertrouwd geweest met den Vlaamschen Meester. Deze was toen in volle ontluiking en zou de Vlaamsche muziek op nieuwe banen voeren. Peter Benoit kwam bij Sabbe aan huis. Men kan zich voorstellen welken indruk de groote man op een jong gemoed moet gemaakt hebben! Den Meester in levenden lijve zien, hem over muziek hooren spreken, over eigen werk, over de mogelijkheden der Vlaamsche muzikale Renaissance, meer was er niet noodig om den jongen Sabbe te overtuigen van Benoit's genie, en dat er voor onze toonkunst een mooie toekomst was weggelegd. En P. Benoit was niet de eenige. Naast den imponeerenden Meester was er de bescheiden, fijne figuur van Karel Mesdag, een Bruggeling evenals de Sabbe's en die meer met Maurits' natuur zal verwant geweest zijn.
Maurits Sabbe was begaafd met die welluidende warme stem die dikwijls in zijn redevoeringen en voordrachten tot ons hart heeft gesproken. Meermaals heb ik hooren vertellen dat hij, nog student, wel eens als zanger in feesten van het Willemsfonds optrad. Dat hij méér dan een gewoon amateur was, blijkt uit de tucht die hij zich heeft opgelegd, met zelfs in zijn studententijd lessen van zang te volgen in het Conservatorium van Gent.
Met die begaafdheid en met zijn behoefte om goede concerten bij te wonen, moest hij heel wat muzikale ondervinding opdoen. Ook anderen hebben dat voorrecht, doch weinigen bezitten de begaafdheid om hun muzikale wetenschap in geleerde geschriften en letterkundige creaties te verwerken.
Laat ons een oogenblik den geleerde herdenken. Geen wonder dat ook hij, gelijk zijn Vader, over Peter Benoit zou schrijven, wat hij reeds deed in 1892, in het Nederlandsch Museum. Drie en dertig jaar later verscheen zijn populair boekje over den Vlaamschen Meester. Zijn smaak voor de archaïsche vormen der muziek bewoog hem tot een studie over De Vlaamsche Opera in de XVIIIe Eeuw, en in Vlaanderen door de eeuwen heen werd hem Het Muziekleven in Vlaanderen toevertrouwd.
Als Vlaming en als dichter moest hij bijzonder bekoord worden door het Vlaamsche lied. Het beantwoordde aan zijn natuur.