practicus wordt in oogenschouw genomen. Daarna wordt een weg naar de oplossing aangeduid. Daaronder willen wij vooral de aandacht vestigen op de herinrichting van de afdeelingen, de aansluiting met het hooger onderwijs en het aanleeren van een werkmethode.
Van den boekhandel Bernaerts, Koningstraat, 101B, Brussel:
FRED GERMONPREZ: Wij leven, roman; 90 blz.
Van de Sikkel, Antwerpen:
Nederlandsche Historiebladen. - Driemaandelijksch tijdschrift voor de geschiedenis en de kunstgeschiedenis van de Nederlanden; 2e jaargang, nr 4; prijs per nummer fr. 35; abonnementsprijs fr. 90.
Uit den rijken inhoud vermelden wij de waardevolle bijdragen van: Prof. Dr. Z.W. Sneller (Handel en verkeer in het Beneden-Maasgebied tot het eind der zestiende eeuw). Prof. Dr. A.A. van Schelven (Rondom He scheuring van 1585). Prof. Dr. P. Geyl (De wording van het Eeuwig Edict van 1667). Dr. A. Corbet (De eenheid der Nederlandsche landschapschilderkunst van Patinier tot Bruegel). Prof. Dr. R.R. Post (De hervormingspogingen in de abdij van Egmond in de 15e eeuw). A. Lukkien (Groen in het najaar van 1829). Verder Kroniek en Boekbesprekingen.
Van W.E.J. Tjeenk Willink, Zwolle:
Dr. J.W. BERKELBACH V.D. SPRENKEL en H HETTEMA Jr.: Groote historische Schoolatlas, ten gebruike bij het middelbaar, normaal en handelsonderwijs; 14e herziene druk; inq. fl. 4,75; geb. fl. 5,65.
Het groote en verdiende succes van de vroegere uitgaven van dit omvangrijk werk staat borg voor de snelle verspreiding van dezen nieuwen druk. Wij sluiten ons volkomen aan bij den uitbundigen lof, uitgesproken door de autoriteiten op het gebied der historie (Professoren Fruin, Rogge, Bussemaker, Brugmans, Blok, Cornelissen, Hans van Werveke, Drs. Elliot Griffis, Kielstra, Muller, Staverman, Terpstra, Japikse over dezen ‘levenden’ atlas. Onnoodig er bij te voegen, dat ook onze hoogeschoolstudenten en alle beschaafde volwassenen hem niet missen kunnen, thans minder dan ooit.
Van Verlag Oprecht, Zürich:
WALTER KERN: Gedanken und Aufsätze über Kunst; 70 blz.; Zw. fr. 3,80; 6 illustraties.
De schrijver tracht de beteekenis van de artistieke uitdrukkingsvormen uit onzen tijd te verklaren, overtuigd, dat kunst in de eerste plaats dient beschouwd als fenomeen van het menschelijke, als de subliemste uiting van zelfverwezenlijking. In dit verband worden figuren als Meyer-Amden, Kirchner, Schürch, Arp, Crevel en Lautréamont nader belicht.
Van Ingenieur W. Gyr, Ulvenhoutsche laan 15, Breda:
Zijn er universeele economische wetten? - Bladen van het grootste gewicht, die alom veelzijdige belangstelling wekken en het besef doen doorbreken, dat deze oorlog een der belangrijkste schakels vormt op den weg naar de nieuwe wereldorde, zoowel economisch als historisch, en wij dus een periode ingetreden zijn van beslissende geschiedkundige beteekenis.
Van H. Van Tichelen, Antwerpen:
De kleine Vlaming, Januari 1940.
Nieuws van de maand. Een zomer met Lijsje Lorresnor (J.M. Selleger-Elout). Rondom den oorlog. Een hond met menschenverstand! Gockel, Hinkel en Gackeleia, VIII. Mooie platen en friezen. Boekenkast.