Men is werkelijk verbaasd te vernemen, dat het 40 jaar bestaat! Dat feit alleen pleit voldoende voor de degelijkheid van het besproken tijdschrift, waarop de bijzondere aandacht van onze Vlaamsche ouders en opvoeders mag ingeroepen worden.
Het brengt voorlichting door hen, die door hun studie en hun dagelijksch werk dieper zijn doorgedrongen in de geheimen van het kinderleven dan de gemiddelde vaders en moeders. Naast deze ernstige beschouwingen vindt men er schetsen, verzen en mede-deelingen van allerlei aard, tijdschriftoverzichten en boekbesprekingen, welke voor ieder van beteekenis zijn. Bovendien geeft het maandelijks een los bijblad, ‘De Merel’, een interessant kinderblad.
‘Het Kind’ heeft eveneens beroep gedaan op een aantal Vlaamsche paedagogen om mee te werken aan het blad. Reeds verschenen artikels van Hil. Deman, Leo Roels, B.H. Dochy en H. Van Tichelen, terwijl de volgende nummers nog belangwekkende bijdragen van andere bekende Vlaamsche onderwijsmenschen zullen brengen.
Het abonnement kost 7 gulden per jaar.
Op schoolgebied verschenen bij ‘De Sikkel’ enkele belangwekkende werken.
Jan PEETERS gaf een nieuwe reeks Kleuterrijmpjes uit, die graag door onze kleintjes zullen gelezen en geleerd worden en bijzonder mooi geïllustreerd zijn door Elza van Hagedoren.
Van de globale leesmethode K. CEURREMANS (nieuwste uitgave) kwam het vierde leesboekje (2de leerjaar) van de pers: verzorgde uitgave, prettig geïllustreerd, strenge systematiek in de leesstof; - het esthetisch uitzicht van het boekje zou er nog bij winnen indien de woordenreeksen achteraan het boekje samengebracht werden; thans liggen ze storend verspreid tusschen de leeslesjes.
Gaston VANNES bezorgde een lijvige ‘Vocabulaire du Néerlandais de base.’ Het is zijn bedoeling de Waalsche leerlingen aan een woordenschat te helpen, die de spil uitmaakt van de meeste Nederlandsche teksten. Het is algemeen bekend, dat het aantal gebruikte woorden bij de uitdrukking van courante taal zeer gering is. G. Vannes steunde voor de samenstelling van zijn woordenlijst op het verslag van een onderzoek, in opdracht van het Departement van Onderwijs en Eeredienst in Nederlandsch-Indië ingesteld en gepubliceerd onder den titel: ‘De meest voorkomende woorden en woordcombinaties in het Nederlandsch.’
F. KEMPENEERS bezorgt de schoolmenschen ‘Zestig opvolgende lessen in de lichamelijke opvoeding voor jongens van twaalf tot veertien jaar.’ Sedert het Zweedsche stelsel in geheel België de laatste burchten heeft ingenomen, verschijnen menigvul-