Van De Sikkel, Antwerpen:
NEDERLANDSCHE HISTORIEBLADEN. - Driemaandel. tijdschrift voor de Geschiedenis en de Kunstgeschiedenis van de Nederlanden. 1e Jaargang, nr 4; fr. 35; abonnementsprijs fr. 90 per jaar.
Inhoud: Dr. J. Schoo: Eenige beschouwingen over de Nederlandsche wateren in den Romeinschen tijd. - Dr. Fr. Blockmans: De oudste privileges der groote Vlaamsche steden. - Dr. P. Em. Valvekens: Bij de arrestatie van Geeraard Mercator. - Dr. S.C. Regtdoorzee Greuf-Roldanus: Pieter Van Hulle. Schrijver van het ‘Memoriael van de Overeenkomste der Vlamingen hier binnen Haerlem’. - Prof. Dr. R. Lemaire: De oude St. Lambertuskerk van Heverlee. - Dr. R. van Roosbroeck: Over Duitsch-Nederlandsche samenwerking. - Besprekingen door Prof. Dr. R.R. Post, Prof. Dr. D. Nauta, Prof. Dr. H. van Werveke, Dr. C.D.J. Brandt, Prof. Dr. P. Geyl e.a.
2e Jaargang, nr 1.
Dr. C.D.J. Brandt: Oorkonden van Utrechtse bisschoppen voor de kerk van Deventer. - Dr. R. van Roosbroeck: Bij ‘De Wording van het nationaal bewustzijn in onze gewesten’. - Dr. A. Gielens: Een plan van verstandhouding tusschen Noord- en Zuid-Nederland in 1607-1609. - Prof. Dr. L. van der Essen: Besef van Nederlanderschap bij uitgeweken Nederlanders in Italië in de XVIe, XVIIe en XVIIIe eeuw. - Dr. J. Romein: Gijsbert Karel van Hogendorp. Lof der eerzucht. - J. Steur: Benoeming en ontslag van Hassenpflug als hoofd van het burgerlijk bestuur in het Groothertogdom Luxemburg. - L. Hendrickx: De sociale samenstelling van het Vlaamsche leger in den slag bij Cassel. Een discussie. - E. Cantillon: Een datum in het jaar 1848. - Besprekingen door Prof. Dr. O. Oppermann, Prof. Dr. H. van Werveke, J.C.M. Warnsinck, Prof. Dr. P. Geyl, D. Langedijk, Jhr. Dr. P.J. van Winter e.a.
Het verschijnen van deze ‘Nederlandsche Historiebladen’ is een mijlpaal in de geschiedenis onzer cultuur en stemt tot groote opgetogenheid. Zij zijn de levende bewijzen van de onweerstaanbare stijging van ons wetenschappelijk peil, het onbetwistbaar getuigenis van de verstevigde belangstelling voor de historie in onze gewesten.
Van J.B. Wolters' uitgeversmaatschappij, N.V., Groningen:
Kunst en Kritiek vóór en uit de tijd van '80, verzameld en ingeleid door Dr. W.L. BRANDSMA en Dr. G. STUIVELING; 100 blz.; fl. 0.90.
Hier worden teksten gegeven van Staring, Van Lennep, de Génestet, Multatuli, Perk, Gorter, Van Looy en Ary Prins, maar over elken schrijver komt een kritisch essay vooraf, onderteekend door Potgieter, Bakhuizen van den Brink, Busken Huet, Vosmaer, Kloos, Van Eeden, Van Deyssel en Verwey.
K. TEN BRUGGENCATE: Engels woordenboek. Deel I: Engels-Nederlands. 13e verbeterde en vermeerderde uitgave door A. BROERS; 960 blz. op 2 kolommen en een lijst van onregelmatige werkwoorden; fl. 3.75.
Van H. Van Tichelen, Antwerpen:
De kleine Vlaming, 21e jaar, nr 7 (April).
Nieuws van de maand. Cockel, Hinkel en Gackeleia. Het sneeuwklokje (David Tomkins). Jeugdherbergen in Nederland. Het knaapje en de watergeest (naar het Zweedsch). Waarom de labboon een zwarte streep op haren buik draagt. Het schildpadei (Bas Van Dulen). Puzzle en Co.