Van de Sikkel, Antwerpen:
GER. SCHMOOK (met medewerking van V. VAN DEN BERGHE en P. JANS): Boek en bibliotheek, handleiding voor de bibliotheekpractijk, 1e aflevering (152 blz., waaronder 19 met teekeningen); zal volledig zijn in 6 afleveringen, tegen 25 fr. ieder.
Een met den Staatsprijs bekroond handboek over bibliotheekeconomie, dat tal van nuttige, vaak heelemaal onbekende, en van het vakstandpunt bekeken bijzonderheden brengt over het boek en het boekwezen in het algemeen en geroepen is om zeer veel nut te stichten.
Aflevering 1 opent met eenige paragrafen over den oorsprong en de beteekenis van het woord ‘boek’, schetst vervolgens de geschiedenis van het boek en beschouwt het boek daarna als technisch element, waarbij uitvoerig wordt gehandeld over het papier, over het drukken in al zijn vertakkingen, over de verschillende vormen van verluchten en van boekbinden. Achteraan komen allerlei schema's, voorstellingen van gereedschap, machines, clichés, enz.
Alles wordt methodisch, in 540 paragrafen, behandeld.
Van Van Gorcum en Co, Assen:
WENDEL VAN DER AA. Literatuur onder het hakenkruis; 32 blz.
Het nationaalsocialistisch stelsel heeft het letterkundig leven in Duitschland gekortwiekt, daar zonder vergunning der partij iedere geestelijke uiting, ook al bergt de schrijver die in zijn portefeuille, verboden wordt.
Deze brochure is de 20e, uitgaande van het Comité van waakzaamheid van Nederlandsche intellectueelen.
Van J.B. Wolters' Uitgeversmaatschappij, N.V., Groningen:
K. VAN DER KOOI, E. SCHEENSTRA en G.S. JONKMANS. Franse spraakkunst voor U.L.O.-scholen. (Nederlandse en Franse tekst); 156 blz.; fl. 1,20; gebonden fl. 1,40.
Het opnemen van een Nederlandschen tekst geeft soms veel gemak, b.v. in 't gebruik van den subjonctif bij het participe passé der wederkeerende verba. - Waarom, bij 't gebruik van den infinitif, alleen de voorzetsels à en de aangegeven, en ook niet pour, sans, par? (We leerden dat destijds onthouden met het zinnetje: 20% à part).
Van Verlag Oprecht, Zürich:
MASS und WERT. - Tweemaandelijksch tijdschrift voor vrije Duitsche cultuur; Maart-April-nummer; Zw. Fr. 2,50.
Bizonder rijk aan waardevolle bijdragen: Jakob Wassermann ‘Kindheitsund Jugenderinnerungen’; A. Siegfried ‘Die industrielle Revolution und ihre Rückwirkungen auf die Probleme unserer Zeit’; Thomas Mann ‘Lotte in Weimar’ (nog over de verhouding Goethe-Lotte Kestner); M. Beretz ‘Shylock’ (psychologische studie); J. Wüsten ‘In den Tagen des Menschensohns’; Albert Verwey ‘Stefan Georges letzter Besuch in Bingen’; A. Clark ‘Nordamerikanisches’; N. Federmann ‘Südamerikanisches’.
Van ‘Het Steenen Koninkrijk’, Reinkenstraat 20, den Haag:
Majoor C.F.Ph.D. VAN DER VECHT: De groote Pyramide en haar Openbaring; fl. 0,25.
Van J. Van Tichelen, Antwerpen:
De kleine Vlaming, Maart.
Nieuws van de maand. Twee pijnlijke verliezen (G.W. Lovendaal en N. van Hichtum). Twee tijdschriften. Jeugdherbergen. Zonnige winterdag (S. Verzele-Madeleyn). Fonske (Geo Verbrugge). Kanteklaar en Bukske (A. Van de Velde). Het niezen. Boekenkast.