Van N.V. Servire, Den Haag:
MR. MAX STIBBE: Gezag in School en Opvoeding. (Serie: Zelfkennis en Opvoeding, nr. 1).
Strenge orde en tucht in de school leidt tot baldadigheid er buiten. Gezagslooze opvoeding is waardeloos. De nieuwe school brengt de oplossing, volgens schrijver. Door eenvoudige voorbeelden hangt hij een beeld op van die nieuwe school. Vulgarisatiewerk.
MR. MAX STIBBE: De nieuwe Weg in het Leven. (Serie: Zelfkennis en Opvoeding. 2).
Dit boek houdt verband met het voorgaande en analyseert weer enkele interessante voorvallen uit het kinderleven, om aldus aan te toonen wat schrijvers opvatting is over de nieuwe school en het nieuwe leven. Inhoud: I. Opvoeding tot lichamelijke gezondheid. II. Opvoeding tot moreele gezondheid. III. De beteekenis van het vergeten. IV. De beteekenis van het kunstzinnig onderwijs voor het leven.
H. JANSSEN VAN RAAY: Het Leven van mijn Klasse. (Serie: Zelfkennis en Opvoeding, 3).
Een onderwijzer vertelt hoe hij met zijn kinderen werkt op de verschillende gebieden van de lagere school. Soms spreken de kinderen te onkinderlijk, wat lichtjes het vertrouwen in de waarheid van de overige feiten breekt. Overigens aan te bevelen, om wille van de moderne opvattingen op schoolgebied.
Van ‘Het Spectrum’. Utrecht:
FR. S. ROMBOUTS: De Anderen en Gij. (De Schijnwerpers, Nr. 12).
Bespreking van de Individual-psychologie van den Weenschen arts Dr. Alfred Adler. Volgens Fr. R. is deze richting representatief voor de moderne stelsels en is ze wellicht de populairste. Dit werkje richt zich niet enkel tot de psychologen, medici, ouders, onderwijzers en opvoeders, maar tot allen die waarde hechten aan menschenkennis. Helder gesteld, origineel uitgegeven, is dit werkje aanbevolen, ook aan hen die niet tot de godsdienstige overtuiging van den schrijver behooren.
Van het R.K. Jongensweeshuis, Tilburg:
LEON FRED: Onderwijs volgens de Methode der Belangstellingscentra. (Opvoedkundige Brochurenreeks, 84). (fl. 1.40).
Een uiteenzetting van het Decroly-systeem, zooals het door den schrijver werd toegepast. Tevens een verdediging tegen de meening als zou dit onderwijs ipso facto a-godsdienstig moeten zijn. Worden uitvoerig behandeld: het globalisatie-verschijnsel, het belangstellingscentrum en de uitwerking er van, de opvoedings-spelen, de persoonlijkheid van den onderwijzer en het onderwijs