zijn, voor het geschiedenisonderwijs aan wat oudere leerlingen iets anders en, naar we hopen, iets beters te geven, dan wat in hoofdzaak de inhoud vormt der gangbare methoden. 't Wil iets geven, dat van werkelijke waarde kan zijn voor de opgroeiende jonge mensen, die spoedig zullen staan in het volle leven van onze tijd en de hunne. 't Sluit zich dus aan bij wat thans deel uitmaakt der cultuur en houdt rekening met haar waarschijnlijke ontwikkeling. Het belangrijkste doel, dat we met dit geschiedeniswerkje beogen te bereiken is: Belangstelling wekken voor het historische gebeuren en voor het leven en streven der grote persoonlijkheden.’ (Voorbericht).
De Bijbelsche Geschiedenis krijgt een flinke beurt in het eerste deel, maar wordt nergens tendencieus behandeld. Deze boeken hooren in elke schoolbibliotheek thuis en zullen samen met de andere geschiedkundige leesboeken door de kinderen graag ter hand genomen worden. Mooi geïllustreerde en verzorgde uitgave.
Voor hetzelfde leervak durf ik de leerkrachten bijzonder aanraden zich een Franschtalig werkje aan te schaffen; ‘La Vie du Peuple beige’, door G. CASTAN en V. DESMECHT, uitgegeven door de firma ‘Labor’, Koninklijkestraat, Brussel. Dat boek is in opzet gansch verschillend van de andere geschiedenis-leerboeken. Er wordt enkel een zeer geringe aandacht verleend aan de oorlogsfeiten, terwijl de meeste zorg besteed wordt aan de beschavingstoestanden. Elke periode wordt volgens hetzelfde plan behandeld en dit plan schijnt me zoo gunstig gekozen, dat ik niet aarzel het den lezer te onderwerpen: Aperçu, Faits historiques, (hierbij bepaalden de gewone geschiedenisboeken zich meestal; in het onderhavig werkje vormt dit het geringste deel), Habitation, Chauffage, Eclairage, Mobilier, Nourriture. Vêtement, Moyens de communication, Moyens de transport. Agriculture, Industrie, Commerce, Instruction, Sciences, Arts. Religion, Administration. Justice. Armée, Habitants, Economie sociale et politique. De illustraties die den tekst vergezellen zijn zoo talrijk als duidelijk. Tot slot treft men aan: En route pour découvrir les magnifiques richesses de notre pays si petit, mais si beau! Voor de verschillende plaatsen worden de merkwaardigheden aangegeven. Deze lijst zal later wel eenigszins dienen aangevuld te worden.
Dezelfde uitgeverij, ‘Labor’, Brussel, zond in: ‘La Lecture, source de l'enseignement du français’, door A. STILMANT en L. GOFFIN, en ‘Exercices et Problèmes’ (4me année) door J. BEECKMAN-MOLLE en STILMANT. Een bespreking van alleenstaande deeltjes behoorende tot een reeks is echter onmogelijk, - al wil ik graag vermelden dat deze boekjes ook den modernen geest ademen.