in deze eerste aflevering bewees dat volstrekt niet te kunnen is Dr. Langeveld.
Enkele korte opmerkingen: Het al te groot aantal verkortingen, die heelemaal niet gebruikelijk zijn, bezwaart het lezen van een tekst, die trouwens uit den aard der zaak soms niet heel duidelijk is; hoeveel bladzijden meent men hiermee uit te sparen? Minstens mocht dan gevraagd worden konsekwent dezelfde verkortingen te gebruiken in de verschillende artikels. (In het artikel over Aanschouwing door Dr. Langeveld verkort men ‘aanschouwings’ tot ‘a.’, terwijl Verheven vlak daarachter in zijn bijdrage over Aanschouwing bij Opv. en Ond. ‘aanschouwings’ verkort tot ‘A.ings’!)
De bibliographische gegevens, die overigens soms zeer volledig zijn, kunnen niets winnen door citaten als ‘De artikels over Aandacht in de grote Handboeken over Psychologie, die voorkomen bij artikels over de aandacht en over de aanschouwing, mits dien verstande dat “aandacht” door “aanschouwing” vervangen wordt!’
Het historisch overzicht in ‘Aanschouwing bij Opv. en Ond.’ en in ‘Aardrijkskunde’ is alleszins te omslachtig.
Veruit het meest interessant en vloeiend geschreven artikel is dat over Aardrijkskunde door Schreuder en door Quicke.
In elk geval mag van stonden af gezegd worden, dat we hier staan tegenover een boek eenig in onze taal, dat soms herinnert aan het ‘Lexicon der Pädagogik der Gegenwart’, al is het minder uitgebreid, en waarvoor ruime belangstelling geboden is. Het is verkrijgbaar per aflevering tegen 12 fr. (20 afleveringen) of per deel tegen 112,50 fr. of 132,50 fr. (2 deelen).
‘Vlaamsche Schoolgids’, het Maandblad voor Opvoeding en Onderwijs, onder algemeene leiding van L. Slock, brengt ons bij elke aflevering verschillende artikels, die rechtstreeks verband houden met de richting van het nieuwe programma, zonder evenwel blindelings het degelijke in de traditie te willen opofferen, alleen uit zucht om nieuw te doen.
Bijzonder vermeldenswaardig zijn ‘Verzamelwerk in een Vijfde Leerjaar’ door L. De Wachter; ‘Het Script’ door A. Troch; ‘Over Milieukennis en het Onderwijs der Biologie’ door P. Van Oye.
Elke maand gaat L. Slock voort met zijn belangwekkende ‘Aanteekeningen bij het Nieuwe Leerplan’, terwijl Dr. J. Geyskens het biologisch uitstapje van de komende maand voorbereidt.
Slechts één enkel artikel heeft ons verbaasd: ‘Vrijheid en bevelend Gezag in de Opvoeding’. Dat draagt heelemaal het karakter van de reactie der hedendaagsche Duitsche opvattingen in zake tucht en gezag, - waarvoor het trouwens door het Hollandsch