Boeken over Onderwijs en Opvoeding
Stephan de Jonghe. - De Fonoplaat in Dienst van het Muziekonderwijs en van de Muziekgeschiedenis, met een Inleiding van Prof. Dr. Paul De Keyser en een alphabetisch Register door Mariette Schotte. (In de Brochurenreeks van de Vlaamsche Opvoedkundige Vereeniging. (88 blz. - ‘De Sikkel’, Antwerpen, 1936, 12 fr.).
Zooals Prof. Dr. De Keyser in zijn inleiding schrijft, geldt het hier een posthuum werk, een licentiaatswerk, van een te vroeg gestorven musicoloog, klaviervirtuoos, concert-organisator en leeraar te Aalst.
Een bondige bijdrage van Dr. Rob. Roemans schetst den opgang van De Jonghe: van gewoon onderwijzer tot een breed ontwikkelden wetenschappelijken geest, al zijn ijver en zijn kennis ten dienste stellend van de muziek, met de betrachting de zuivere muziekkunst ingang te doen vinden bij het Vlaamsche volk, droomend van een grondige hernieuwing van ons geheele muziekonderwijs, helaas! plots uit het leven gerukt op 31 -jarigen leeftijd.
In zijn werkje vestigt Stephan De Jonghe zeer te recht onze aandacht op het totaal gebrek aan muzikaliteit in onze gewesten: ‘Hier in Vlaanderen is het, ook sinds het opstandig gebaar dat Peter Benoit maakte na die katastrofale inzinking van drie eeuwen, niet veel gunstiger geworden. Kunst berust in hooge mate op vraag en aanbod. En vermits het forum der kunst nu bepaald verplaatst is van de hoven en de aristocratische kringen naar de massa, dient er alles aangewend om in die massa een selekt-kern te vormen, vanwaar de interesse voor kunst uitgaat.’ (blz. 11).
Een uitvoerige behandeling volgt over de poging, die door den Duitscher Jöde in die richting gedaan werd. We hadden wel graag iets breeder de volgende vraag behandeld gezien: ‘Hoe zal men te werk gaan om de grootere leerlingen en het volk in het algemeen, op een gezonde wijze, muziek te leeren genieten?’ Maar De Jonghe zegt zelf, dat het zijn bedoeling slechts was ‘enkele vingerwijzingen te geven’ en hierin is zijn opzet bereikt.