Vechters tegen den Dood
P. de Kruif. - Strijders voor het leven. (Amsterdam, Van Holkema en Warendorf).
We zouden zeggen: dit boek is een stuk geneeskundige vulgarisatie, familie van Rudolf Thiel's ‘Groote strijders tegen ziekte en dood’, ...en dat ware dan reeds een extra aanbeveling. Maar Paul De Kruif, een Amerikaansch bakterioloog, heeft heel iets anders geleverd, nl. een boek, dat leest als een opeenvolging van zuiver literaire verhalen, met verwikkelingen en ook met schrijnende tragiek er in, al gaat het er alleen om den wérkelijken levensloop van geneeskundige geleerden en practici, die wegbereiders bleken in den strijd voor het leven of, zoo ge wilt, tegen den dood. Om dien levensloop te benaderen heeft De Kruif van een twaalftal vooraanstaande zoekers (Semmelweis, Banting, Minot; Spencer, Evans, Mc Coy; Schaudinn, Bordet, Wagner-Jauregg; Finsen, Rollier, Strandberg) álles gelezen wat schriftelijk van hen uitging en zich daarna, voor zoover ze nog in leven waren, met hen persoonlijk in betrekking gesteld. En zoo kwamen dan deze als verhalen aandoende hoofdstukken tot stand, met ook wel eens humor of scherpe ironie er in, die ons maar alleen bewondering doen krijgen voor al die vorschers naar ziekteoorzaken, die strijders tegen ongeloof en wantrouwen (ook onder dokters), die vechters tegen den dood (ook met gevaar voor eigen leven), die opspoorders en uitbaters van nieuwe, dikwijls gewaagd schijnende middelen tot genezing,... voor hen allen, wier eenig doel blijkt te zijn: den natuurlijken dood zooveel mogelijk te verdagen!
Een werk als dit lijvige boek van 400 bladzijden moge iedere intellektueel bezitten; niet alleen dan om het boeiende van den vorm en om de goede kans, die hij biedt, ons een aantal ondernemende zoekers naderbij te brengen, maar ook om talrijke wetenschappelijke gegevens, die dit boek, arbeid van een wetenschapsmensch, elken aandachtigen lezer te verwerken geeft.
Dat de uitgevende firma het werk zulke voortreffelijke uitvoering bezorgde, met inschakeling van veertien dito foto's, is mede een zeer ernstige aanbeveling.
H. VAN TICHELEN.