P. Tamborijn spreekt ons beter aan. Zijn Smeltbolleke en andere sprookjes brengt ons werkelijke, onvervalschte sprookjes, met den eenvoud en de doorzichtigheid, die dat genre eigen zijn, en in een taal, die even eenvoudig is en plastisch. Een páár sprookjes stammen uit oudbekenden; één enkel is minder gelukkig uitgevallen. Het gehéél, echter, kunnen we wel voor 8-10 jarigen aanbevelen.
R. Van Puymbroeck schreef De Metaalberg. Hij bewijst, dat hij verbeelding heeft, maar deze niet in toom weet te houden; hij bewijst echter vooral, en dat is spijtiger, dat hij zich nog gehéél te ontmaken heeft van ouderwetsche romantiek en van lang versleten en dikwijls valsche figuren. Daar dit zwakke boekje een eersteling is, willen we een tweede werk of werkje van V.P. afwachten, vooraleer 's mans schrijverschap te beoordeelen.
De werken, die we hiervoren bespraken, blijken dus weinig schitterend. 't Is waar ook: er wordt te onzent, wanneer het om een publiek van kinderen gaat, veel te lichtzinnig en veel te véél geschreven, in de illuzie, dat er tóch wel een uitgever voor gevonden wordt. We hebben echter den indruk, dat onze uitgevers bezig zijn hun lankmoedigheid te verliezen... en zulks dank zij het heel wat beter werk, dat hun in de jongste jaren tusschenbei wordt aangeboden.
Van de firma G.W. Dietrich, te Munchen, ontvingen we drie boekjes met zeer verschillende, maar werkelijke verdiensten, nl. Marlene, door Margaret Baker, Peter Siebenklug en Die blaue Akelei, beide door Else Doerfler.
‘Marlene’, dat even goed ‘Het kleine meisje en het boschvolkje’ had kunnen heeten, is een oorspronkelijk Engelsch sprookje, klassiek eenvoudig van konstruktie en taal en door Margaret Baker's zuster Mary overvloedig en beeldig van silhouetten voorzien. ‘Peter Siebenklug’ en ‘Die blaue Akelei’ bevatten het eerste zes en het tweede zeventien sprookjes, in een mooie, wat minder eenvoudige taal gesteld, en worden beide opgeluisterd door lichtgetinte, extra fijne teekeningen van Tilde Eisgruber, die zeker ook de Engelsche illustrators kent; van beide boekjes verkiezen we het eerste om zijn beperktere keuze en zijn grootere verscheidenheid. ‘Marlene’ is gedroomde kost voor 8-10 jarigen; de andere twee werkjes zijn geschikt voor ietwat ouderen.
Van de reeds genoemde Margaret Baker, onafscheidbaar gebonden aan haar ‘zusterlijke’ illustrator, liggen, door verschillende uitgevers bezorgd, niet min dan zes boekjes voor ons, nl. The little girl who curtsied to the owl (‘Mariene’) en The dog, the brownie and the bramble-patch (uitg. T. Werner Laurie, Lon-