voerd; maar zijn handelsprijs (fl. 1.25) zal wel een bezwaar blijken, om hem in onze Roomsch-katholieke scholen in te voeren.
Dezelfde firma liet een nederig boekje, In één week, door R. Kuitert en I. Van der Velde, verschijnen; het is één der waarschijnlijk talrijker wordende werkjes, waarmee Nederlandsche leerkrachten hun jong publiek de spelling Marchant in een minimum van tijd, - hier één week, - trachten bij te brengen. Een enkele week moge wat weinig schijnen; veel meer tijd echter zal het korrekt naleven der nieuwe spelling niet vergen,... al blijft het daaróm juist een open vraag: of ze wel de moeite der verandering loont, gezien de talrijke vereenvoudigingen, die nog achterwege blijven. Nu dan, we vermelden dit boekje als ‘een teeken des tijds’ en zullen het ook als zoodanig waardeeren.
Nog bij dezelfde firma verscheen Uit eigen tijd, een leesboek voor kweekscholen, samengesteld door W.C. Braat; het ontleent zijn leesstof aan naoorlogsche auteurs uit Noord en Zuid, - wat het werk voor jongeren aantrekkelijk maakt, - maar met het oog op ónze kweek- of normaalscholen, waar de studenten zoowat de heele literatuur bestrijken en aanschouwelijk te lééren hebben wat oud of jong, valsch of echt, rhetorisch of frisch is, durven we Braat de vraag stellen, of zijn leesboek niet een leeskursus had moeten worden en b.v. onze Juliaan Kuypers niet een degelijker opbouwend werk verricht. We meenen van wel en beweren, dat ook het Noorden daar zijn voordeel kan uit halen.
De firma Evans Brothers, te Londen, werd door ons herhaaldelijk vermeld, - en daar hadden we reden toe. Zij is immers de uitgeefster van dat in zijn genre éénig jonge en frissche maandblad Ghild's Education, met zijn vier extra seizoen-nummers, het geheel ten gerieve der leerkrachten, die een overvloed aan dadelijk uit te baten lees- en leerstof, onder allerhande vormen, - inkluis een prachtige illustratie, - willen samenvinden. Zij ook laat, in verband met stellen, voordragen, aardrijkskunde, geschiedenis, teekenen, handvaardigheid, spel en zang, een aantal leerboeken verschijnen, die het om hun methodologische klaarheid en hun zakelijke aantrekkelijkheid een féést is door te maken. Jawel, 't is alles Engelsch en speciaal voor Engelsche leerkrachten en leerlingen uitgegeven; maar aan typisch eigen en levenwekkend werk hebben ook wij behoefte.
Thans liggen voor ons vier deeltjes, Round the year, door Enid Blyton. We zouden ze een studie der natuur, - in Engeland, - doorheen de vier jaargetijden kunnen heeten; maar dat zou dan wel te geleerd aandoen, want hier wordt, voor ieder seizoen, in een tiental stukjes verteld wat er gebéurt in de natuur en dat vertellen is telkens zoo gezellig, dat het soms als een sprookje lijkt.